China: `Brazilië onder de maat'

Een 0-0 gelijkspel tegen wereldkampioen Brazilië, dat is toch een prachtig resultaat? Nou ja, niet helemaal, want de Brazilianen deden in Chinese ogen niet bepaald hun best. ,,Brazilië, dat wemelt van de sterspelers, speelde beroerd slecht, en moest de wedstrijd met een doelpuntloos gelijkspel afsluiten'', zo meldde het officiële Chinese persbureau Xinhua gisteravond dan ook na afloop van de vriendschappelijke wedstrijd China-Brazilië in de Zuid-Chinese stad Guangzhou.

China verdenkt de wereldkampioen ervan dat hij vooral is gekomen voor het geld en niet om een serieuze wedstrijd te spelen. Volgens de voetbalpers heeft China 1,25 miljoen dollar op tafel gelegd voor de komst van de Braziliaanse sterren – onder wie Ronaldo, Roberto Carlos, Ronaldinho en Cafu – die zich in hun luxehotel schaamteloos zouden hebben misdragen.

Het was gisteren ook de première van de Nederlander Arie Haan, die eind vorig jaar werd benoemd tot coach van China's nationale voetbalteam. Haan, die voor het eerst in zijn leven een functie als bondscoach vervult, was niet ontevreden. Hij meldde na afloop tegen de Chinese voetbalpers dat hij maar weinig heil had gezien in deze wedstrijd: hij dacht dat China met 2-0 zou gaan verliezen, en was bang dat de spelers hun zelfvertrouwen dan in één keer kwijt zouden raken. Maar dat viel dus allemaal honderd procent mee. ,,Ik kan weer rustig ademhalen. Deze wedstrijd heeft me de toekomst van het Chinese voetbal laten zien'', zo citeerde het Chinese tijdschrift Voetbal de coach vandaag.

Het gelijkspel tegen de wereldkampioen heeft echter het WK-trauma van het Chinese team niet weggevaagd. China wist tijdens het WK steeds maar niet te scoren, en ook nu kwam het er ondanks een paar kansen in de tweede helft weer niet van. Dat baart Haan veel zorgen. De Nederlandse coach zou er bij zijn elftal, dat hij overigens niet zelf heeft geselecteerd omdat hij nog te slecht bekend is met het voetbal in China, steeds weer op aandringen dat de spelers vooral het schieten op het doel goed moeten oefenen. Volgens Haan zijn Chinese spelers te volgzaam en te braaf: ze doen netjes wat een coach ze opdraagt, maar ze hebben geen innerlijke drang tot scoren. En daar moet verandering in komen, zo zou Haan vinden. Hij zou de mannen ook aan een veel hardere training onderwerpen dan zijn voorganger, de Joegoslaaf Bora Milutinovic, die `alleen maar uit was op geld en roem'.

Het stadion in het Zuid-Chinese Guangzhou waar de wedstrijd werd gespeeld, was met zo'n 50.000 toeschouwers overigens maar iets meer dan voor de helft gevuld. Dat kwam niet door een gebrek aan interesse, maar door angst: in Zuid-China is een mysterieuze, besmettelijke longziekte uitgebroken en het bleef lang onduidelijk of de wedstrijd wel zou doorgaan. De plaatselijke overheid raadde de bevolking af om zich in grote mensenmassa's te begeven, en om die reden waagden veel fans de gang naar het voetbalstadion toch maar niet.

    • Garrie van Pinxteren