Benauwende, surreële sfeer

Door de nauwe groene gang lopen de flatbewoners en de muizenvanger, met hun armen vol verdelgingsmiddelen. In het tweede deel van de komische serie Muizen die vanavond wordt uitgezonden is de jacht geopend. ,,Dood hè, schat. Allemaal, hè. Allemaal dood'', zegt de vrouw (Beppie Melissen) tegen haar man (Helmert Woudenberg) als hij ten strijde trekt. De echtgenoot heeft geen aanmoediging nodig. Zijn minnares bedriegt hem met één van de muizen. Natuurlijk moeten ze dood.

Toneelgroep Carver bewerkte eerder de toneelstukken De witte hal en Fred voor televisie. Muizen is gebaseerd op Pi, Po, Pu, Pa en Pé, aangevuld met delen uit Ex. Maar in de bekwame handen van Carver-leider Beppie Melissen, scenarist Frank Houtappels en regisseur Pieter Kramer is het een compleet andere productie geworden, onvergelijkbaar met ander tv-drama. De decors zijn monochroom blauw of roze geschilderd, de geluidsband is druk, de belichting duister en schaduwrijk; alles draagt bij aan de benauwende, surreële sfeer.

De muizen hebben bolle muizenruggen, ze rennen zenuwachtig rond, en ze hebben een muizenstaart, maar verder zien ze er vooral uit als zwervers. Hierdoor, en door de overdreven angst die ze bij de flatbewoners oproepen, doen ze eerder aan menselijke verworpenen denken; illegalen, zigeuners, Marokkanen, asocialen. De liefde van een muis voor een mensenvrouw is de lont in het interculturele kruitvat; net als in Theo van Goghs Najib en Julia.

In dit tweede deel valt weer veel te genieten. Let op de kinderen (mimerollen van Leny Breederveld en René van 't Hof) die knakworstjes onthoofden met een muizenval, om ze vervolgens tussen hun tenen te steken of als sigaar te gebruiken. Let ook op de collega's (Melissen en Breederveld) van de bovenbuurvrouw (Joke Tjalsma) die op bezoek komen. Let op hun pasjes, en op de terloopse opmerkingen over een verplaatst bureau, een tas op schoot, en over stof in huis, die alle verkapte veroordelingen zijn van de vrouw die het aanlegt met een muis, en die in hun ogen dus volkomen gek geworden is. Joke Tjalsma is het rustpunt van de serie. Met haar lijzige, onverstoorbare stem levert ze subtiel commentaar op de paniek van de anderen.

Muizen, NPS, Ned.3, 23.15-23.40u., Herh. 14 feb om 13.42u.

    • Wilfred Takken