Belgische hof: vervolging Sharon mag

De Israëlische premier Ariel Sharon mag in België worden vervolgd zodra hij niet meer in functie is. Dat heeft het Hof van Cassatie in Brussel gisteravond beslist.

Uit protest tegen deze beslissing riep Israël gisteren onmiddellijk zijn ambassadeur in Brussel voor consultatie naar Jeruzalem terug. De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Benjamin Netanyahu, omschreef het besluit van de Brusselse rechtbank als ,, een schandalige beslissing die de terreur legitimeert en de strijd er tegen schaadt''. Volgens hem brengt België niet alleen Israël, maar de gehele vrije wereld schade toe.

Het Hof van Cassatie in Brussel vernietigde gisteren een eerdere beslissing van de Belgische Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI), in juni 2002, dat Sharon niet vervolgd kan worden in België, omdat hij niet op Belgisch grondgebied is. Wel bevestigt het Hof het arrest van het Internationaal Gerechtshof in Den Haag uit februari 2002 dat Sharon in het buitenland onschendbaarheid geniet zolang hij in Israël in functie is.

In juni 2001 dienden 23 nabestaanden van vermoorde Palestijnen uit de Libanese vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Brussel een klacht in tegen Sharon, een aantal Israëlische legerofficieren en enige leden van een Libanese militie. Zij zouden verantwoordelijk zijn voor het bloedbad in de vluchtelingenkampen in 1982, waarbij circa 800 Palestijnen de dood vonden. De Palestijnen kozen voor de rechtbank in Brussel, omdat België de ruimste genocidewet ter wereld heeft: iedereen kan, waar ook ter wereld, in Brussel een ander aanklagen wegens genocide, misdaden tegen de menselijkheid of volkerenmoord.

Deze wet, die uit 1993 stamt, wordt binnenkort door het Belgische parlement ingedamd. Omdat het de afgelopen jaren klachten regende tegen hoogwaardigheidsbekleders als Saddam Hussein en de Ivoriaanse president Laurent Gbagbo en zelfs bedrijven, raakte de rechtbank overbelast. Ook kwam de Belgische diplomatie erdoor in problemen. Nu het Internationale Strafhof in Den Haag is opgericht, vinden de Belgen dat het tijd is de genocidewet in te perken. Maar lopende klachten zoals die tegen Sharon blijven onder de oorspronkelijke wet vallen.

Tot dusver hadden alle pogingen van Israël om de klacht van de 23 Palestijnen aan te vechten, succes. Eerst verklaarde de onderzoeksrechter zich onbevoegd om de zaak te onderzoeken. Vervolgens oordeelde de KI dat Sharon niet kon worden vervolgd, omdat hij niet in België was. Toen de Palestijnen in beroep gingen en de zaak voor het Hof van Cassatie kwam, dachten de Israëliërs dat het wel weer los zou lopen. ,,De uitspraak legitimeert terrorisme'', zei minister Netanyahu gisteren.

De Belgische KI moet zich nog uitspreken over de ontvankelijkheid van de klacht van de Palestijnen, maar volgens ingewijden is dat waarschijnlijk een formaliteit.