België

Liefdesbrief

Met de tentoonstelling Vanitas heropent De Markten in het centrum van Brussel na vier jaar van sluiting en renovatie. Van veertien hedendaagse kunstenaars zijn er werken te zien, onder meer van Leo Copers, Peter Greenaway en Wim Delvoye. Delvoyes prachtige, gekalligrafeerde Liefdesbrief trekt alle aandacht. Het kunstwerk werd oorspronkelijk in opdracht gemaakt voor het Brusselse parlement – en daar prompt geweigerd. Het probleem was niet zozeer dat Mohammed in de brief zijn liefde voor Caroline betuigt, maar dat de in het Arabisch gestelde tekst was uitgevoerd in aardappelschillen. De combinatie van varkensvoer en Arabische kalligrafie zou beledigend kunnen zijn. Tot nu toe waren het alleen volksvertegenwoordigers die bezwaren opperden.

Vanitas in De Markten, Oude Graanmarkt 5, Brussel, di t/m zo, 12-18u. Inl 0032-2-5123425.

Simenon 100

George Simenon, de man achter Commissaris Maigret en tientallen onbekendere maar wellicht betere romans, kwam op 13 februari 1903 in Luik ter wereld. Voor zijn geboortestad reden om weer eens aandacht aan haar beroemdste zoon te schenken en wel met een heus Simenon-jaar. Het opent met de overzichtstentoonstelling Simenon... un siècle! in een nieuw paviljoen tussen het Bisschoppelijke Paleis en het stadhuis. Simenons literaire archief is op de universiteit in te kijken op een permanente expositie (0032-4-3663022), en het Studiecentrum Simenon wijdde zijn tijdschrift Traces volledig aan Simenons roman Pedigree (1950). Voorts is er een musical te zien over hoe Simenon danseres Joséphine Baker veroverde – en haar na een goed jaar verliet toen hij naar zijn smaak iets te veel als `monsieur Baker' door het leven ging.

Simenon-jaar in Luik. Start op 13 feb. Inl VVV, Féronstrée 92, Luik, 0032-4-2219221.

En verder Peter Vermeersch t/m 23 maart, SMAK, Gent 0032-9-2211703; Beeldend werk van Nobelprijswinnaar literatuur Gao Xingjan t/m 30 maart, Museum voor Schone Kunsten, Mons 0032-65-335580; Maria Magdalena. Zondares van de middeleeuwen tot vandaag t/m 6 april, Museum voor Schone Kunsten, Gent 0032-9-2400700.