Amerikaanse skiër Miller superster bij WK

Bode Miller is de superster van de wereldkampioenschappen alpineskiën in St. Moritz. De 25-jarige Amerikaan won na het goud op de combinatie en het zilver op de Super-G woensdag de titel op de reuzenslalom. Met een tijd van twee minuten en 45,93 seconden in twee manches was hij driehonderdste seconde sneller dan de Oostenrijker Hans Knauss, de winnaar van de eerste manche. Millers landgenoot Erik Schlopy eindigde met vierhonderdste seconde achterstand op de derde plaats. De ontknoping was zeer spannend.

,,Twee Amerikanen op het erepodium, dat is ongelooflijk'', juichte Miller die net als in de combinatie vanaf de vierde plaats in de tweede manche naar het goud snelde. De opmars in de beslissende fase van zijn landgenoot Schlopy was mogelijk nog indrukwekkender. Hij vloog tussen de poortjes door van de 23ste naar de derde plaats. ,,Veruit de beste wedstrijden van mijn leven'', vond Schlopy die nooit een wereldbekerwedstrijd won. ,,Na de eerste manche nam ik mijzelf voor om in de tweede veel snelheid te maken.''

De 31-jarige Knauss, wel vaker de schlemiel met minimale verschillen tussen triomf en verlies, klaagde niet. ,,Ik heb geluk gehad dat ik nog tweede ben geworden.''

Olympisch kampioen Stephan Eberharter uit Oostenrijk kwam in St. Moritz niet verder dan de 23e plaats. De Zwitserse titelverdediger Michael von Gruenigen deed het beter, maar bleef als zevende toch ver van het podium. Von Gruenigen beëindigt aan het eind van het seizoen zijn topsportloopbaan. ,,Ik had graag nog een medaille gehad'', zei de Zwitser.

Na zeven van de tien wedstrijden heeft nog niet één wereldkampioen van 2001 zijn/haar titel geprolongeerd.

De Zweedse Anja Pärson ging vanochtend bij de WK aan de leiding na de eerste run van de reuzenslalom bij de vrouwen, voor de Canadese Alison Forsyth en de Sloveense Tina Maza. Pärson had 19,21 seconde nodig om de 51 poortjes en de finish te passeren. De Zweedse won de laatste twee wereldbekerwedstrijden op de reuzenslalom die aan de WK voorafgingen.