Zuster Klivia giechelt in campingduits

De Nederlandse film

`Ja zuster, nee zuster' dingt mee naar een Gouden Beer op het filmfestival van Berlijn. De film maakt vooral kans op een Teddy Award, een prijs voor `homoseksuele films'.

Zelf waren ze er nog het meeste verbaasd over, regisseur Pieter Kramer, producent Burny Bos en Zuster Klivia Loes Luca, over hun selectie in de competitie van het Filmfestival Berlijn. Een roze promotiefoto van Luca sierde de cover van Screen International. Giechelig en met grote ogen luisterde ze op de persconferentie van Ja zuster, nee zuster naar vragen van de Duitse pers of ze zich op een festival met veel films over dood en grote onderwerpen niet een beetje een buitenbeentje voelde. In campingduits (of zoals ze het zelf noemde: `Rudi Carrell-Duits'), met handen en voeten en zelfs zingend grapte ze zich door de vragensessie heen.

De vraag wordt in andere woorden herhaald in de Berlijnse ochtendkranten. De Berliner Morgenpost wijt zijn beleefd geformuleerde onbegrip aan het feit dat de originele televisieserie in Duitsland onbekend is. Alleen Der Tagesspiegel noemt de musical ,,een goed voorbeeld van het feit dat publieksfilms vaak een beter beeld van nationale omstandigheden geven dan kunstfilms.''

In de homoscene wordt de campy aanpak van de film meer gewaardeerd. Daar geldt Ja zuster, nee zuster als een van de belangrijkste kandidaten voor de Teddy Award, een in 1987 ingestelde prijs om de van oudsher ruim op het festival vertegenwoordigde homoseksuele film te steunen.

Fortissimo Films, dat de film aan het buitenland verkoopt, is ondertussen niet ontevreden over de belangstelling voor de film. Ja zuster, nee zuster werd aan een handvol landen verkocht, waaronder Zwitserland, Zuid-Afrika en Japan.

Het had gisteren de dag van de Nederlandse film kunnen worden, maar de geplande parade van dansende verpleegsters op de rode loper en een introductie door travestietenkoningin Gloria Viagra moest worden afgelast vanwege de plotselinge dood van Daniel Toscan du Plantier tijdens de Berlinale. De 61-jarige producent en president van Unifrance, het Franse instituut voor filmpromotie, stierf 's middags aan een hartaanval, waarop festivaldirecteur Dieter Kosslick de vlaggen halfstok liet hangen en vele feestelijkheden afgelastte.

Wel veel aandacht trokken de nog steeds in Berlijn aanwezige George Clooney en Dustin Hoffman. Tijdens het Unicef-gala `Cinema for Peace' spraken zij zich gisteren nogmaals tegen een oorlog met Irak uit. ,,Ook de oorlog in Vietnam is met een propagandaleugen begonnen'', aldus Hoffman.

The Hours van Stephen Daldry kreeg gisteren negen Oscarnominaties en is ook de grootste kanshebber voor de Gouden Beer. Ook de Oscarnominaties voor competitiefilm Adaptation lopen parallel met de populariteit van de film in Berlijn.

    • Dana Linssen