Waarschuwingen tegen aanslagen

De Amerikaanse en Britse autoriteiten hebben gisteren gewaarschuwd tegen aanslagen door Osama bin Ladens terreurnetwerk Al-Qaeda die nog deze week kunnen worden gepleegd.

CIA-directeur George Tenet zei dat de informatie waarop de waarschuwingen zijn gebaseerd ,,geen ijdel gebabbel van terroristen en hun medestanders is'', maar afkomstig is van ,,verschillende bronnen met sterke Al-Qaeda-banden''. Maar zowel Tenet als FBI-directeur Robert Mueller zei niet te beschikken over specifieke informatie over de plaats, het tijdstip of de manier waarop terroristen in actie zouden komen.

In Groot-Brittannië bewaken sinds gisteren honderden soldaten en 1.000 extra gewapende politiemannen het Londense vliegveld Heathrow uit vrees voor een aanslag met een luchtdoelraket op een verkeersvliegtuig. De politie zegt dat de operatie samenvalt met het gisteren begonnen, driedaagse moslimfeest Eid al-Adha, dat ,,Al-Qaeda en aanverwante groepen kunnen misbruiken om aanslagen uit te voeren''.

Sir John Stevens, de chef van de Londense politie, onder wiens bevel de soldaten vallen, weigerde te zeggen op grond van welke inlichtingen de operatie is begonnen, maar noemde het dreigingspeil ,,hoog''. Het is voor het eerst dat de Britse regering concrete aanwijzingen zegt te hebben voor een terreuraanslag. De soldaten, uitgerust met enkele lichte tanks, en de agenten bewaken de vier terminals, het hek rond het vliegveld en het deel van het vliegveld waar de Concorde-vluchten worden voorbereid. Op toegangswegen worden auto's doorzocht.

Ook onder de uitvliegroutes wordt gepatrouilleerd, omdat de hete uitlaten van startende vliegtuigen een doelwit vormen voor hittezoekende raketten die van de schouder kunnen worden afgevuurd en die een bereik van vijf kilometer hebben. In november vorig jaar mislukte een soortgelijke aanslag op een Israëlisch vliegtuig, dat met 270 mensen aan boord vertrok van de luchthaven van Mombassa in Kenia.

De waarschuwingen vielen samen met een nieuwe boodschap, per geluidsband, van Osama bin Laden zelf die de moslims van Irak opriep zich in de loopgraven en met zelfmoordaanslagen tegen de Amerikaanse ,,kruisvaarders'' te weer te stellen. Amerikaanse regeringsfunctionarissen, onder wie minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell, zagen hierin een nieuw bewijs van samenspanning tussen Bin Laden en Saddam Hussein. Bagdad op zijn beurt sprak van een ,,nieuw voorwendsel'' om Irak aan te vallen.