Vodafone houdt vast aan oude bod

Vodafone, 's werelds grootste aanbieder van mobiele telefonie, handhaaft zijn bod van 11 euro per aandeel voor de uitstaande stukken van zijn Nederlandse dochter Vodafone Libertel. Het gaat hiermee voorbij aan bezwaren van de Nederlandse directie die het bod eerder als te laag bestempelde. De aandeelhouders moeten nu zelf beslissen of ze hun stukken voor dit bedrag van de hand willen doen.

Het moeder- en dochterbedrijf publiceerden vanochtend een gezamenlijke verklaring waarin het bod wordt toegelicht. De Nederlandse directie vindt het bod nog steeds te laag maar is ,,desalniettemin bereid het bod te faciliteren en medewerking te verlenen aan de uitvoering en afwikkeling van het bod''. De directie beschouwt het bod ,,niet als vijandig''.

Analisten schatten dat de dochter méér waard is, tussen de 13,50 en 16,50 euro per aandeel.

Het Britse Vodafone heeft 77,6 procent van Vodafone/Libertel in handen. Het concern maakte in januari bekend dat het zijn dochterbedrijf geheel wil inlijven. De Britten willen de overname eind maart rond hebben. Als het zover is, verdwijnt Vodafone/Libertel van de beurs in Amsterdam.

Vodafone verwacht eind februari een biedingsbericht uit te brengen. Daarna hebben aandeelhouders minimaal 20 kalenderdagen de tijd om hun stukken aan te melden. Vodafone zal het bod pas gestand doen als het na afloop van deze termijn zijn totale belang in Vodafone/Libertel 95 procent of meer bedraagt. Overigens heeft het moederbedrijf ook het recht om van deze voorwaarde afstand te doen.

Beleggers reageerden vanochtend positief op de jongste ontwikkelingen. De beurskoers van Vodafone/Libertel stond rond het middaguur 4,38 procent hoger op op 10,97 euro per aandeel. De afgelopen week raakte de koers onder druk omdat beleggers vreesden dat Vodafone zijn bod zou terugtrekken nadat het was afgewezen door de Nederlandse directie.