Vlaams Ballet moet gaan dansen

De musical-afdeling van het Koninklijk Ballet van Vlaanderen moet een zelfstandige organisatie worden, die elke vier jaar subsidie kan aanvragen uit de pot voor incidentele muziektheaterproducties. Dit is gisteren bekendgemaakt door de Vlaamse minister Paul van Grembergen van cultuur. Aan de huidige combinatie van structureel gesubsidieerde musicals en ballet onder één dak komt een eind. Eerder hing het Koninklijk Ballet van Vlaanderen, dat elk seizoen ook in Nederland enkele tientallen voorstellingen speelt, een subsidievermindering van 640.000 euro boven het hoofd. Nu zegt de minister, dat het gezelschap zich voortaan uitsluitend moet richten op ,,de schittering van de klassieke dans''. Musicals behoren volgens hem niet tot de kerntaken van een balletgroep. De musical-afdeling kan de bestaande contracten tot eind volgend jaar afwerken en moet daarna zelfstandig verder.