Torenflat terug en martelkamers open

De nieuwe Keniaanse regering heeft gisteren beslag gelegd op de oudste wolkenkrabber van Afrika, het 32 verdiepingen tellend Kenyatta International Conference Center (KICC) dat in 1973 werd voltooid. Het gebouw in de hoofdstad Nairobi was in gebruik als hoofdkwartier van de Kenya African National Union (Kanu), de partij die Kenia 39 jaar lang heeft geregeerd tot ze eind december een historische nederlaag leed. De regering stelde gisteren ook de kelders open van een andere wolkenkrabber in Nairobi, het Nyayo House, die door de vorige regeringspartij dertien jaar lang als martelkamers zijn gebruikt.

De vroegere regeringspartij Kanu heeft zich het internationale conferentiecentrum in 1989 wederrechterlijk toegeëigend, zei gisteren de minister van Toerisme en Informatie Raphael Tuju. Volgens de bewindsman wordt het slecht onderhouden gebouw opnieuw ingericht en weer als conferentiecentrum in gebruik genomen. Op die manier wordt het pand teruggegeven aan de rechtmatige eigenaar, zei de minister: het Keniaanse volk. Een advocaat van Kanu noemde de inbeslagname in strijd met de wet.

De nieuwe president, Mwai Kibaki, die de verkiezingen van 27 december won, was minister van Financiën in een Kanu-regering toen het conferentiecentrum geopend werd. De directeur-generaal van Kanu, die het gebouw in 1989 tot partijbezit verklaarde, Joseph Kamotho, zit tegenwoordig in het parlement.

Voormalige dissidenten kregen gisteren de kans om de kelders van Nyayo House te bezoeken waar ze tussen 1983 en 1996 zijn gemarteld. Veertien cellen werden gebruikt om andersdenkenden het zwijgen op te leggen. Slachtoffers vertelden dat ze werden ondergedompeld in water, met stokken geslagen en gedwongen werden om hun urine te drinken. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn er doden gevallen in de kelders, maar hun aantal is onbekend. De organisaties willen van de martelkamers een nationaal museum maken. Ze eisen ook een onafhankelijk onderzoek en vervolging van de verantwoordelijken.