Televisie en Radio Voorkeur

ACTUALITEITEN

Twee vandaag. Onder meer een reportage over de omstandigheden waaronder arbeiders in lage-lonenlanden voor de Nederlandse markt produceren. Verder een aflevering in de serie portretten van de veteranen van 1991. Vanavond het verhaal van de Britse doelverkenner James Moore, die met een simpele druk op de knop Irakese stellingen verwoestte. Zijn leven veranderde toen hij aan het einde van de oorlog zag wat hij had aangericht. Ned.2, 17.35-18.43u.

Netwerk. Onder meer een gesprek met de in New York wonende cameraman Ton Vriens, die zijn 19-jarige zoon en marinier Thomas filmde tot zijn vertrek richting Golf. Hij wordt ingezet in een oorlog tegen Irak. Een boeiende confrontatie tussen vader en zoon, die wezenlijk verschillen over de juistheid van een oorlog met Irak. Ned.1, 20.30-21.05u.

DOCUMENTAIRE

Dark side of the moon. Franse documentaire uit 2002 van William Karel, waarin met een subtiele mix van feiten, fictie en hypothesen de eerste landing op de maan wordt gesuggereerd. Filmmaker Stanley Kubrick zou de NASA een handje hebben geholpen bij het ensceneren van de maanlanding. Gisteren in de rubriek tv-vooraf door Dirk Limburg besproken. Ned.3, 23.57-0.55u.

AMUSEMENT

De dubbelganger. Eerste aflevering van een serie waarin acteurs het gezicht aannemen van bekende Nederlanders. Vanavond laat Daniel Boissevain zich omvormen tot illusionist Hans Klok en verzorgt hij een optreden voor een publiek van kritische goochelaars. Ned.3, 23.15-23.57u.

MUZIEK

Muziekleven - In de ban van de meester: De Wagnervereniging. Zie tv-vooraf. Ned.3, 20.33-21.30u.

FILM

. The Bridges of Madison County (Clint Eastwood, 1995, VS). Intelligente verfilming van sentimentele, betrekkelijk kleffe giga-bestseller van Robert James Walter over de keuze tussen Echte Liefde en family values. Regisseur Eastwood speelt heel goed de 52-jarige, nonconformistische fotograaf die op het platteland van Iowa van 1965 de wereld op zijn kop zet van de 45-jarige getrouwde boerin Meryl Streep. Net5, 20.30-22.55u., met reclame.

Sour Grapes (Larry David, 1998, VS). Geforceerde komedie waarin Steven Weber recht meent te hebben op deel van de jackpot die Craig Bierko won met geleend geld. Schrijver-regisseur David stond mede aan de wieg van Seinfeld. V8, 20.30-22.05u., onderbroken door reclame.

. Karakter (Mike van Diem, 1997, Nederland). Met Oscar voor beste niet-Engelstalige film bekroonde verfilming van Bordewijks roman uit 1938. Met Jan Decleir als de hardvochtige gerechtsdeurwaarder Drevenhaven die de carrière van zijn bastaardzoon Katadreuffe (Fedja van Huêt) tegenwerkt om de jongen te harden. Canvas, 21.00-22.40u.

Pink Floyd - The Wall (Alan Parker, 1982, Engeland). Modieuze Parker voorzag Pink Floyds `concept-album' van een beeldenorgie waarin kritiek op de repressieve werking van het opvoedingssysteem in een standenmaatschappij te herkennen valt. Oppervlakkig maar werkzaam effectbejag. RTL5, 22.25-0.10u., met reclame.

. The Red Shoes (Michael Powell & Emeric Pressburger, 1948, Engeland). Smaakvolle, destijds zeer vernieuwende balletklassieker van Powell & Pressburger over ambities in de balletwereld, waarin een toespeling valt te herkennen op de vermaarde relatie tussen Nijinsky en Diaghilev. BBC2, 14.10-16.20u.

RADIO

Kunststof. Gesprek met literair recensent van De Telegraaf Ingrid Hoogervorst over haar debuutroman Woede. Wat zullen haar collega-recensenten ervan vinden? Radio 1, 19.04-20.00u.

Het avondconcert: Beethoven & Brautigam. Eerste aflevering van een 24-delige serie waarin pianist Ronald Brautigam in chronologische volgorde al de pianosonates van Beethoven speelt. Hij praat over Beethoven en de historische muziekinstrumenten die in de uitvoering te horen zijn. Radio 4, 20.02-23.00u.

De avonden. Na het uitzicht van schrijver Rashid Novaire in Amsterdam een gesprek met moslim en oud-beleidsmedewerker van de gemeente Amsterdam Jan Beerenhout over de vraag waarom de koran zo slecht wordt begrepen. Na elven Peer Wittenbols over zijn dichtbundel Kop van het hoofd. Tot slot muziek van The Microphones, pseudoniem van de hedendaagse troubadour Phil Elvrum. 747AM, 22.02-24.00u.