Staat wil gouden aandeel KPN voorlopig handhaven

De Nederlandse staat is bereid haar bijzondere vetorechten in telecombedrijf KPN en pakjesconcern TPG op langere termijn op te geven. Maar op dit moment is het in het publieke belang om deze zogenoemde gouden aandelen te handhaven.

Dit heeft demissionair minister van Financiën Hans Hoogervoorst in een brief aan de Tweede Kamer meegedeeld. Onlangs vroeg de Europese Commissie Nederland om binnen twee maanden aan te geven hoe het van plan is zijn invloed in KPN en TPG op te geven. De belangen van de Nederlandse staat staan de vrije stroom van kapitaal en grensoverschrijdende fusies in de weg, aldus de commissie.

Een kameroverleg over KPN, dat voor vanochtend stond gepland, werd afgelast omdat de kamer eerst de brief van Hoogervorst wil bestuderen. Volgens Hoogervorst vormt het gouden aandeel in KPN geen belemmering van het kapitaalverkeer. Hij wijst er in zijn brief aan de kamer op dat KPN de afgelopen jaren een aantal keren op het punt heeft gestaan om een grensoverschrijdende fusie aan te gaan, met het Spaanse Telefónica in 2000 en met Belgacom in 2001. Ook heeft de overheid strenge afspraken gemaakt met KPN over het gebruik van vetorechten.

Vorig jaar besloot de staat al om zijn belang van 34 procent in KPN op termijn te verkopen. Het gouden aandeel dient volgens Financiën hoofdzakelijk om het financiële belang van de staat te beschermen. Eind 2001 kocht de staat voor 1,7 miljard euro nieuwe aandelen van KPN tijdens een grootschalige emissie van het telecombedrijf.

Voor wat betreft TPG is er een publiek belang gediend met het aanhouden van een bijzonder belang, aangezien de Nederlandse wetgeving geen garanties biedt over de kwaliteit van de postbezorging, aldus de minister. De overheid wil zijn rechten in TPG handhaven totdat het publieke belang anderszins gewaarborgd is, waarschijnlijk door middel van nieuwe wetgeving.

Hoogervorst zal zijn standpunt tegenover Brussel verdedigen en hoopt een rechtszaak met de Europese Commissie, zoals andere lidstaten is overkomen, te kunnen voorkomen. Een definitief standpunt zal worden ingenomen na ,,constructief overleg met de Commissie'', aldus de minister.