Schilderij van Rubens ontdekt in Delfts museum

Het Stedelijk Museum het Prinsenhof in Delft blijkt drie eeuwen lang de onwetende bezitter te zijn geweest van een ongesigneerd schilderij van de Vlaamse meester Peter Paul Rubens (1577-1640).

Na een restauratie die vijftien maanden duurde is ,,voor 98 procent zeker'' vastgesteld dat Het Salomonsoordeel van de hand van Rubens is, aldus directeur D. Lokin van het Prinsenhof. Het ongeveer twee bij tweeëneenhalve meter grote schilderij is vervaardigd in het Antwerpse atelier van Rubens tussen 1618 en 1620. Tot nog toe dacht men dat het rond 1660 was gemaakt door een anonieme navolger van Rubens. De restaurateur van het Prinsenhof, Marcel de Man, kreeg steeds meer het vermoeden dat het doek was gemaakt door Rubens. Deskundigen van de Rubenianum in Antwerpen onderschrijven die mening. Nader onderzoek van het doek volgt nog. ,,Maar Rubens heeft het werk niet gesigneerd, en dus krijg je nooit absolute zekerheid'', aldus Lokin.