President Paraguay blijft aan

De Paraguayaanse president Luis González Macchi heeft gisteren een stemming over zijn afzetting overleefd. De vereiste tweederde meerderheid van 30 senatoren werd niet gehaald. Slechts 25 senatoren waren ervan overtuigd dat de president schuldig is aan het misbruiken van 16 miljoen dollar staatsgeld, marteling, corruptie en heling. Eén senator onthield zich van stemming.

De president meent dat de beschuldigingen en de daaropvolgende procedure een verkiezingsstunt zijn van de oppositionele Liberale Partij, hoewel de afzettingsprocedure werd aangezwengeld door zijn eigen Colorado Partij. Eveneens vermoedt Macchi deelname van de in ballingschap levende oud-generaal Lino Oviedo. Oviedo ondernam sinds 1996 drie maal een poging om de macht in Paraguay over te nemen. De oud-generaal woont in Brazilië, maar er gaan geruchten dat hij zal terugkeren om zich kandidaat te stellen voor de presidentsverkiezingen van april. Veel Paraguayanen geloven dat Oviedo de sterke man is die de economische crisis in het land zal oplossen. Eenderde van de vijf miljoen Paraguayen leeft in armoede.

Sommige senatoren verklaarden gisteren dat zij niet voor de afzetting hadden gestemd omdat de verkiezingen in april een einde zullen maken aan het presidentschap van Macchi. De president is weinig populair onder zijn volk.