Politie schoot gijzelaar neer

De officier van justitie die twee weken geleden gegijzeld werd in het Paleis van Justitie in Arnhem is door een politiekogel gewond geraakt. Dit is gebleken uit een onderzoek van de rijksrecherche. Een arrestatieteam heeft bij de beëindiging van de gijzeling in totaal elf kogels afgevuurd op gijzelnemer en gijzelaar. Zeven kogels troffen de gijzelnemer, één kogel raakte officier van justitie Van der Krabben in de schouder. De gijzelnemer, een 22-jarige Albanees, was op slag dood. De magistraat is inmiddels uit het ziekenhuis ontslagen.

De Albanees, verdacht van twee gewapende roofovervallen en een verkrachting, moest op 29 januari terechtstaan. Bij binnenkomst in de rechtszaal zette hij een vuurwapen op het hoofd van een parketwachter en pakte diens wapen af. Met het afgepakte wapen bedreigde de gijzelnemer de officier. Andere aanwezigen, onder wie de rechters en een tolk, vluchtten. De gijzelnemer en Van der Krabben bleven ruim twee uur alleen in de zaal en zaten volgens justitie `vast aan elkaar'. Op het moment dat in de rechtszaal een schot klonk, viel het arrestatieteam binnen. De Albanees verschool zich achter het lichaam van de officier en loste twee schoten richting de politieagenten. Deze schoten misten doel, vermoedelijk doordat de officier de arm van de Albanees wegduwde. De situatie was volgens justitie zo levensbedreigend dat het vuur werd geopend op de gijzelnemer. Volgens een voorlopig oordeel van de hoofdofficier van justitie in Arnhem is het arrestatieteam onder ,,zeer moeilijke'' omstandigheden ,,zeer professioneel'' opgetreden.