Oscarkansen Zus & Zo

,,Ik geloof niet dat we de Oscar gaan winnen'', zei Paula van der Oest (Laag-Soeren, 1965) gisteren toen ze van de nominatie van haar derde speelfilm Zus & Zo hoorde. Ze meent dat de Duitse film Nirgendwo in Afrika de grootste kans maakt. Toch is haar bitterzoete komedie niet geheel kansloos. Het Canadese publiek bij de wereldpremière was enthousiast, maar Zus & Zo had de pech dat het toevallig 11 september 2001 was. Tot overmaat van ramp vond de Nederlandse première plaats op 6 mei 2002, de avond van de moord op Pim Fortuyn. Mede door de niet zo ruime publiciteit was de productie van Jacqueline de Goey (De Luwte) tot nu toe geen groot succes. Met 38.381 bezoekers stond hij op de tiende plaats van best bezochte Nederlandse films van het afgelopen jaar. De film kreeg in september slechts één Gouden Kalf, voor acteur Jacob Derwig.

Drie keer won een Nederlandse film de Oscar voor `beste buitenlandse film': De aanslag in 1987, Antonia in 1995 en Karakter in 1997. Van der Oest zou een aangename toevoeging zijn aan het rijtje Rademakers, Gorris en Van Diem. Tot nu toe werden al haar films als lievelingen van (een deel van) de filmkritiek gezien, met name haar debuut De nieuwe moeder (1996), De trip van Teetje (1998) en Moonlight (2002). Tot ieders verbazing blijkt haar Zus & Zo (in het buitenland blijft de titel onvertaald) een succesvol exportartikel.

    • Hans Beerekamp