Onaardse ouders

Een film de naam van een genre geven getuigt van bravoure, die in het geval van Science Fiction grappig wordt door het feit dat deze film een kinderfilm is. De titel is ook nog eens zo goed gekozen omdat het er juist om gaat of Science Fiction wel science fiction is. De film speelt prachtig met de kinderangst of -wens dat je ouders niet je ouders zijn. Vroeger fantaseerde men dan over een rijke vader of moeder (Alleen op de wereld, Kruimeltje). In Science Fiction gaat het om de vraag of de ouders van Andreas wel van deze planeet zijn. Buiten dragen ze steevast een zonnebril en binnen zijn ze altijd aan het werk met computers, mobiele telefoons en vieze plantjes. Andreas' nieuwe buurmeisje Vero vindt het maar verdacht en haalt Andreas over zijn ouders te bespieden.

Science Fiction werd geregisseerd door Danny Deprez, die eerder De Bal maakte, een Belgische kinderfilm die wereldwijd veel succes had. Science Fiction mengt sprookje en kinderwereld op een pientere manier die in de vormgeving mooi wordt doorgezet. Strakke futuristische elementen contrasteren met de zompige Vlaamse werkelijkheid. Het instrument waarmee de kinderen de ouders bespieden is bijvoorbeeld een babyfoon. Deprez heeft er goed voor gezorgd dat het perspectief steeds bij de kinderen blijft; sommige dingen, zoals de vlucht van de kinderen naar Duitsland, zien eruit alsof ze werkelijk door kinderogen gefilmd zijn. Wellicht komt het ook daardoor dat het verhaal tot het eind toe spannend blijft.

Science Fiction. Regie: Dany Deprez. Met: David Geclowicz, Fran Michiels, Koen de Bauw, Wendy van Dijk, Liesbeth Kamerling. In 24 bioscopen.