Nostalgie

Jeugdfilms gaan vaak meer over de jeugd van de maker dan over de hedendaagse jeugd. De Deense film voor acht-plussers Olsen Gang Junior is daar een uitstekend voorbeeld van. De film speelt zich af in 1958, een tijd van weeshuizen met boze buurman-types als directeur, en een periode waarin de ruimtewedloop goed op gang kwam.

Een ander soort nostalgie wordt ook aangesproken. De `Olsen Gang' kreeg gestalte in een serie boeken die door de jaren heen maar liefst veertien verfilmingen opleverde. Door daar nu een juniorvariant op te maken, spreek je meteen de (Deense) ouders aan. Vandaar waarschijnlijk ook de pastiche van de voor volwassenen herkenbare film Elvira Madigan (Bo Widerberg, 1967), met een in slow motion op elkaar afrennend stel op muziek van Mozart. In de film zitten wel meer verwijzingen naar andere films en genres. Voor kinderen zijn die referenties onbegrijpelijk. Dat het acteren en de stijl allemaal wat vet aangezet is, deert ze waarschijnlijk ook niet. Zij zien een redelijk spannende film die drijft op herkenbare typetjes. Een beetje Bassie en Adriaan-achtig, maar dan beter gefilmd. Door het opnemen van kreten als `retegoed' doet Olsen Gang Junior zich modern voor, maar de film is doordrenkt van weemoed.

Olsen Gang Junior. Regie: Peter Flinth. In 4 bioscopen.