Nieuw plan voor redding Getronics

Getronics, Nederlands grootste automatiseerder, heeft vanochtend een nieuw reddingsplan gepresenteerd. Daarin verwerven de schuldeisers de zeggenschap over de onderneming.

De obligatiehouders van Getronics zullen met veel meer nieuwe aandelen worden afbetaald dan in een eerder voorstel, dat ze hadden afgewezen. Als het reddingsplan slaagt, krijgen de huidige obligatiehouders een belang van 81,5 procent in Getronics.

Deze verschuiving is het gevolg van het grote aantal nieuwe aandelen waarmee Getronics zijn schuldeisers wil afbetalen. Het bedrijf verdient niet genoeg om twee leningen van samen 569 miljoen euro af te lossen.

Tegelijk met het nieuwe reddingsplan waarschuwde Getronics vanochtend voor de winst. Het bedrijf maakte op 27 januari bekend dat de brutowinst in 2002 uitkomt op 126 miljoen euro. Getronics stelt nu dat een aanpassing van die cijfers ,,niet kan worden uitgesloten''. Het aandeel Getronics kreeg vanochtend wederom een forse klap. De beurskoers stond rond het middaguur 44 procent lager op 14 eurocent. De koersval is een logisch gevolg van de vanochtend aangekondigde inflatie. Als alle obligatiehouders op het nieuwe bod ingaan, wordt het aantal aandelen met een factor 27 uitgebreid. Volgens Getronics komt het maximaal aantal uitstaande aandelen straks op 11,3 miljard uit. Het voorstel van de vorige reddingsoperatie om 25 aandelen vervolgens samen te voegen tot één nieuw aandeel is gewijzigd naar een ruil van 250 voor één. Vrijdag geeft de onderneming een nieuw prospectus uit.

Het nieuwe plan komt tegemoet aan de kritiek dat de houders van `preferente' aandelen, certificaten met speciale rechten en een vaste winstuitkering, geen water bij de wijn hoeven te doen. Deze partijen – ING, Fortis en Aegon – zullen 26 miljoen euro aan dividendrechten kwijtschelden. Daarnaast zullen zij hun preferente aandelen inwisselen voor gewone aandelen.

Tegelijk met het nieuwe plan maakte Getronics bekend al 55 miljoen euro te hebben gebruikt van een onlangs geopende kredietlijn. De kas blijkt per 31 januari binnen één maand te zijn geslonken van 295 naar 155 miljoen. Meer dan de helft daarvan is niet vrij beschikbaar door verpanding.