Moslimfront en leger slaags in Filippijnen

Bij gevechten tussen het Filippijnse leger en het Moro Islamitische Bevrijdingsfront (MILF) zijn gisteren tientallen doden gevallen. Over het precieze dodental lopen de berichten uiteen.

Wegens de viering van het islamitische offerfeest heeft president Arroyo afgelopen nacht een staakt-het-vuren afgekondigd, maar het MILF zei vanochtend dat de acties van het regeringsleger nog steeds doorgaan. Minister van Defensie, Angelo Reyes, heeft de aanval op het MILF gerechtvaardigd met het argument dat het Front de zogeheten Pentagon-groep herbergt, een criminele organisatie die zich vooral bezig houdt met gijzelingen-voor-losgeld. Volgens de minister zijn zestig rebellen gedood en sneuvelden drie regeringssoldaten. Volgens een woordvoerder van het Front zijn tien soldaten gedood en slechts één MILF-strijder.

De MILF is ervan overtuigd dat de massieve militaire inzet ,,overduidelijk'' is bedoeld om de moslims te dwingen tot overeenstemming met de regering te komen bij de lopende onderhandelingen over vrede en autonomie. Kabalu gelooft bovendien dat het leger een grote samenkomst van moslims ter gelegenheid van het offerfeest abusievelijk zag als een voorbereiding op een veldslag.

Die barstte uiteindelijk los op het zuidelijke Filippijnse eiland Mindanao. Aan de westelijke kant ervan woont het overgrote deel van de Filippijnse moslimminderheid en zijn zo'n 12.500 MILF-strijders actief. De gevechten begonnen in alle vroegte toen 1.000 mannen vanuit het MILF-bolwerk door een kordon van het leger probeerden te breken. Ruim 30.000 mensen zijn sinds zaterdag op de vlucht en schuilen in scholen en kerken.

Volgens minister Reyes wil president Arroyo dat de onderhandelingen tussen MILF en regering gewoon doorgaan. Zij kondigde een jaar geleden eenzijdig een wapenstilstand af om de moslims tot vredesbesprekingen te bewegen. Daarmee brak ze met het beleid van haar een maand eerder afgezette voorganger Joseph Estrada die een nietsontziende oorlog tegen het MILF was begonnen.

Een van het MILF afgesplitste groep, Abu Sayyaf, is eveneens in gevechten met het Filippijnse leger verwikkeld. Volgens de Amerikaanse regering heeft Abu Sayyaf banden met Al-Qaeda. Om die reden overweegt president Bush 24 Groene Baretten naar de Filippijnen te sturen om de Abu Sayyaf uit te schakelen.