Mogelijk meer F16's naar Afghanistan

Nederland onderhandelt met de Verenigde Staten over de inzet van meer F16's boven Afghanistan. Hiermee zou Nederland de VS kunnen ontlasten, die zich willen concentreren op de crisis rond Irak. Dit hebben bronnen rond het kabinet vanmorgen bevestigd.

Het kabinet zal de zaak naar verwachting vrijdag in de ministerraad bespreken.

Er zijn sinds begin oktober al zes Nederlandse F16's gestationeerd op de vliegbasis Manas in Kirgizië. Ze voeren van daaruit in het kader van operatie `Enduring Freedom' missies uit boven Afghanistan, waarbij ze met enige regelmaat bommen afwerpen ter ondersteuning van acties van Amerikaanse grondtroepen.

De Nederlanders, die samenwerken met een Noors en een Deens squadron van elk zes F-16's, zouden aanvankelijk tot 1 april blijven. Thans wordt echter onderhandeld over een langer verblijf in Kirgizië.

Het ziet er bovendien naar uit dat het aantal F16's in Kirgizië zal worden uitgebreid. De Noren hebben namelijk aangegeven hun missie begin april te willen beëindigen. De Amerikanen, die operatie Enduring Freedom vanuit Tampa, Florida coördineren, zouden daarom graag zien dat de Nederlanders en de Denen de Noorse taken overnemen. Daarbij ligt het voor de hand dat Nederland het leeuwendeel hiervan voor zijn rekening neemt, omdat het over beduidend meer F-16's beschikt dan Denemarken.

Met deze zogeheten backfill zou Nederland zelf niet direct bij een eventuele oorlog in Irak worden betrokken, terwijl het land de Amerikaanse bondgenoot toch van dienst is. Deze week stuurde Nederland op verzoek van de Turkse regering al Patriot-luchtafweersystemen met 370 man van de luchtmacht naar Turkije om de Turken bij te staan tegen mogelijke aanvallen vanuit Irak.

Ook patrouilleert in het kader van Enduring Freedom en de strijd tegen het terrorisme al het Nederlandse fregat Van Nes in de Golf. De activiteiten van de Van Nes zijn vooralsnog niet tegen Irak gericht, maar de bronnen bij het kabinet sluiten niet uit dat dit zal veranderen. Ook dan zal er echter geen aanvalsrol zijn voor de Van Nes.

De Nederlandse F16's waren de eerste drie maanden afkomstig van de luchtmachtbasis Soesterberg, nu zijn in Kirgizië toestellen van de vliegbasis Leeuwarden gestationeerd.

De Nederlandse F16's waren in de nacht van zondag op maandag nog betrokken bij een bombardement op doelen in het zuidoosten van Afghanistan. Ze deden dat ter bescherming van een Amerikaans konvooi, dat in een hinderlaag van islamitische verzetsstrijders was gevallen. Om de Amerikanen te ontlasten, vuurden de F16's enkele lasergeleide bommen op de posities van de guerrillastrijders, waarna die op de vlucht sloegen. Op 4 februari wierpen de Nederlandse F16's ook al een keer bommen af om de Amerikaanse grondtroepen luchtsteun te bieden.

Aan de inzet van de F16's in Kirgizië, de tastbaarste bijdrage van Nederland aan de strijd tegen het terrorisme, is een lange geschiedenis voorafgegaan. In de maanden na 11 september 2001 leek het te gaan om vliegtuigen die slechts voor verkenningsdoeleinden zouden worden ingezet. Maar daaraan bleek eind 2001 geen behoefte meer.

Vervolgens zouden de F16's een taak krijgen waarbij ze soms ook bij gevechtshandelingen betrokken zouden raken. Na enkele maanden uitstel begonnen de F16's uiteindelijk pas in oktober vorig jaar met hun missie.

Gerectificeerd

Nederlandse F-16's

Het bericht Mogelijk meer F16's naar Afghanistan (12 februari, pagina 3) vermeldt dat de Nederlandse F-16's die sinds oktober drie maanden in Kirgizië waren gestationeerd afkomstig waren van de basis in Soesterberg. Ze kwamen van de vliegbasis Volkel.

    • Floris van Straaten