Korting voor leden Consumentenbond

Leden van de Consumentenbond kunnen vanaf komend voorjaar korting krijgen op artikelen die deze organisatie heeft getest. Het prijsvoordeel wordt minimaal 10 procent en kan oplopen tot meer dan twintig procent. Tientallen bedrijven uit bijna alle branches hebben toegezegd dat ze leden van de Consumentenbond exclusief voordeel willen geven.

De bondsraad, het hoogste orgaan van de Consumentenbond, heeft de directie afgelopen maandag toestemming gegeven voor het `Project inkoopvoordeel'. ,,Het is onderdeel van een plan om de teruggang van het aantal leden te stoppen,'' zegt voorzitter R. Reus van de Bondsraad. Vorig jaar daalde het aantal leden van 640.000 naar 620.000.

De kortingen gaan vanaf juni gelden. Voorwaarde is dat de producten minimaal het oordeel `goed' krijgen. Dat is ongeveer de helft van de geteste producten. Het voordeel van leden kan oplopen tot honderden euro's per jaar. Afgelopen maand testte de Consumentenbond onder meer boormachine's, afwasmachines, digitale camera's en uitvaartverzekeringen.

Vooralsnog biedt de Consumentenbond één product per maand met korting aan. Later kan dat oplopen tot meerdere artikelen per maand. Leden kunnen een bon uit de Consumentengids knippen en samen met de aankoopbon van het product dat ze kochten opsturen naar de fabrikant. Dat bedrijf stort vervolgens het kortingsbedrag op de bankrekening van het lid.

,,Voor deze methode is gekozen om goed zichtbaar te maken wat het voordeel is van een lidmaatschap,'' zegt een woordvoerder van de Consumentenbond. ,,Het lid krijgt dan een bedrag van tientallen euro's op zijn rekening. Dat is zeer concreet.'' Elke keer gaat de bond met de fabrikanten van de als `goed' of `zeer goed' geteste producten onderhandelen over de hoogte van de korting.

Volgens de woordvoerder van de Consumentenbond willen leden meer voordeel van hun lidmaatschap. ,,Velen vragen zich af: `Wat levert het lidmaatschap me op?' Vorig jaar heeft de bond een enqûete gehouden waaruit bleek dat leden korting wilden op producten die waren getest.

Na een forse groei van het ledental in de jaren tachtig en begin jaren negentig, stabiliseerde dat enkele jaren rond 640.000. Vorig jaar nam dat af naar 620.000, de grootste daling in de 50-jarige geschiedenis van de bond.

    • Frits Baltesen