Interview met de Grote Hork

Yorin, de commerciële jongerenomroep, wil mannen en vrouwen aan het woord te laten over hun geslachtsdelen. Die komen vol in beeld. Edele Delen gaat het heten. Dringend vrijwilligers gevraagd die zich publiekelijk willen ontbloten. Zou het hoofd van de kijkers nog wel staan naar dergelijke ,,spraakmakende'' experimentjes?

Het lijkt eeuwen geleden dat de wereld op zijn kop stond over het fenomeen Big Brother. Hoe gelukkig leek iedereen toen. Het aandeel van de productiemaatschappij Endemol brak het ene record na het ander. Producent John de Mol werd als held onthaald in Hollywood. Nu wordt de reality overtroffen door de werkelijkheid. Die begon met de aanslag op de Twin Towers, de verspreiding van miltvuurbrieven in Amerika, de opkomst van Pim Fortuyn, culminerend in record-kijkcijfers voor de verkiezingscampagne afgelopen maand. Nu staat er een echte oorlog op het programma.

De Amerikaanse commerciële omroepen krijgen het probleem dat ze tijdens de eerste dagen van de grote aanval op Irak geen reclames kunnen uitzenden. Geen bedrijf dat bereid is te adverteren bij de oorlog. Er bestaat nog een beetje ethiek in de commercie, als het al niet bij die terughoudende bedrijven is, dan toch in ieder geval bij het Amerikaanse publiek dat reclames niet zou pikken. Het staat slecht als de omroepen rijk worden door bombardementen en de gevaarlijke verrichtingen van de eigen troepen. Ondanks stratosferische kijkcijfers dragen de Amerikaanse omroepen dus hun steentje bij aan de recessie door grote verliezen op de oorlogsverslaggeving.

Gelukkig dat we hier vanuit de huiskamer over de hele wereld kunnen zappen. Wie met het Nederlandse aanbod niet tevreden is, komt elders ruim aan bod. Ik verlang naar een nieuwe blunder van de Amerikaanse defensieminister Donald Rumsfeld, de Grote Hork. Gisternacht zag ik in Newsnight van de BBC hoe een bedremmelde woordvoerder buitenlandse zaken van de partij van de Franse president Chirac, Hervé Mariton, per satelliet vanuit Washington de mantel werd uitgeveegd door de voormalige speechschrijver van president Bush, David Frum. Een botsing tussen twee hoofdsteden. ,,Dit heeft zware gevolgen voor wat Amerikanen denken over Europa, speciaal over Frankrijk'', dreigde Frum over de Duitse en Franse houding. Achter de Fransman zag ik de verlichte Arc de Triomphe, zijn arkje van trots, maar zijn toon was allesbehalve triomfantelijk, eerder wat geschrokken over de emotie aan de andere kant.

Newsnight laat zien dat een goede presentator als Jeremy Paxman en een sterke, journalistieke inhoud al dat gedoe over vorm, zoals bij Nova, overbodig maakt. Geen duo-presentatie, heldere, geconcentreerde studio-gesprekken, onderbreking door spraakmakende reportages, eergisteren vanuit het kamp in Noordwest-Irak dat volgens minister Powell een internationaal terreurnest zou zijn. De journalisten mochten niet alles zien en er werd door lokale zegslieden verschillend over geoordeeld. Het was duidelijk dat de lokale Koerden het kamp niet zagen zitten en dat Saddam daar agenten had om het die Koerden lastig te maken. Aan zo'n reportage kan een deskundige drs. Klavan in de studio niet tippen.

Een ander topprogramma is de talkshow van Sabine Christiansen op het Duitse ARD zondagavond. Van haar kan onze Clairy Polak leren. Zondag zat daar de poeszacht pratende Amerikaanse havik Richard Perle bij een heftige discussie tussen twee aanhangers van bondskanselier Schröder en een lid van de christen-democratische oppositie met voormalig generaal Naumann. De temperatuur liep hoog op. Bij de scherp aanvallende christen-democraat Pflüger glinsterde het zweet op de bovenlip. Toch praatten ze niet door elkaar. Je zag close up de heftige, zwijgende reactie op het gezicht van het Groene Bondsdaglid Claudia Roth, toen de christen-democraat gaten schoot in het Duits-Franse plan om blauwhelmen, misschien zelfs wel Duitse, naar Irak te sturen. Ook sprak Christiansen in Washington met de Grote Hork zelf. Eerder had Charles Groenhuijsen van het Journaal de Hork tijdens een persconferentie verleid tot diens controversiële uitspraak over het oude Europa. De publieke tv kan dus beter inhoudelijk gaan concurreren met deze buitenlandse programma's in plaats van te steggelen over kijkcijfers en vorm. Laat aan Yorin de edele delen.

    • Maarten Huygen