`Ikea-chanteurs' uitgeleverd

De twee Polen die ervan verdacht worden meubelwarenhuis Ikea te hebben afgeperst, begin december, zijn door Portugal uitgeleverd aan Nederland. Maandag zijn ze aangekomen in Nederland, nog deze week worden ze voorgeleid aan de rechter-commissaris. De twee mannen, 24 en 54 jaar, zijn eind januari gearresteerd in het Portugese vakantiegebied Algarve.

Op 4 december moest de Zweedse winkelketen Ikea alle tien vestigingen in Nederland een dag sluiten nadat het bedrijf per brief was gewaarschuwd voor geplaatste explosieven. De brief was in gebrekkig Duits gesteld. In de winkels in Sliedrecht en Amsterdam vond de politie inderdaad explosieven. Welke soort wilde de politie niet zeggen. Die explosieven zijn tot ontploffing gebracht op twee politiebureaus, waarbij één agent gewond raakte. In de overige Ikea-winkels bleken na grondig zoeken geen explosieven te zijn geplaatst.

Rechercheurs van de Amsterdamse politie zijn via de Duitse politie in Polen terechtgekomen en via dat land in Portugal. Het Nederlands Forensisch Instituut had aan de hand van sporen die de daders hadden achtergelaten op de brief en de explosieven, aanwijzingen gekregen over het profiel van de daders.