Geopend: Café Leefbaar Rotterdam

,,Pim zei altijd: `Mensen leer je pas echt kennen in de kroeg'. Daar laten ze hun hart spreken en zeggen ze wat ze denken.'' Met die woorden opende Pim Fortuyns broer Simon gisteravond Café Leefbaar Rotterdam, waar in de toekomst `denktankbijeenkomsten, spreekuren met raadsleden, themadagen, klaverjassen, fractievergaderingen, discussiebijeenkomsten en dergelijke' zullen plaatsvinden. Leefbaar Rotterdam wil met het café `de politiek nog dichter bij de burger brengen en het debat weer op straat', aldus de uitnodiging.

Gisteravond was er alleen nog maar accordeonmuziek, gratis bier en op straat een kleine demonstratie van volkstuinders die bang zijn hun tuin kwijt te raken. Binnen bevonden zich te midden van de voltallige fractie en veel aanhangers van de vermoorde politicus, gasten als Hilbrand Nawijn, Mat Herben en Ed Maas. Het publiek wilde de partijprominenten wel eens zien, maar had niet veel goede woorden over voor de partij. Al was er ook begrip: ,,Wat wil je: 25 Cruijffies en Rinus Michels is dood.''

Een foto van Pim Fortuyn met Kenneth en Carla, zijn hondjes, sierde een van de pilaren. De Stichting Beeld voor Pim en de Stichting Vrienden van Pim boden eveneens portretten van Pim Fortuyn met Kenneth en Carla aan.

Marten en Simon Fortuyn schonken het café de trofee die de familie kreeg toen hun broer postuum werd uitgeroepen tot `Europees politicus van het jaar 2002'. Simon Fortuyn zei te verwachten dat ,,dit café een bakermat wordt van inspiratie, hoop en vernieuwing''.

Het vierde geschenk kwam van de Rotterdamse kunstenaar Gerrit den Breems: een namaak-pistool op zwarte ondergrond met de levensgrote beeltenis van een afgehakte vinger. ,,Dat kwam meteen na de moord bij mij op'', aldus de kunstenaar, ,,die vinger had er niet moeten zijn''.

Maar Marten en Simon Fortuyn wilden het kunstwerk niet ophangen, waarna de eveneens aanwezige zoon van de kunstenaar het kunstwerk overnam. Hij werd vervolgens overmeesterd door de lijfwachten van LPF-voorzitter Ed Maas. Zij dachten een pistool te zien, waarna de politie de man meenam naar het bureau. Gerrit den Breems zelf werd met hartklachten naar het ziekenhuis gebracht.