`Geen sanctie Duitsland' bij oorlog in Irak

De Europese Commissie zal de begrotingsregels van het Stabiliteitspact waarschijnlijk soepeler toepassen als er een oorlog komt tegen Irak.

Duitsland kan zo aan een financiële sanctie ontsnappen, indien het budgettekort ook dit jaar de norm van 3 procent overschrijdt.

Dit heeft Eurocommissaris Pedro Solbes (Economische en Monetaire Zaken) gisteren laten doorschemeren. Hij wees tegenover journalisten op een clausule in het Stabiliteitspact over `uitzonderlijke omstandigheden'.

Volgens deze clausule kunnen procedures voor waarschuwingen en boetes tegen landen met een excessief tekort boven drie procent in dergelijke omstandigheden achterwege blijven. Het excessieve tekort van een land uit de eurozone kan volgens de clausule als ,,tijdelijk'' en ,,exceptioneel'' worden beschouwd. Dit is het geval als zich een gebeurtenis voordoet buiten de controle van dit land om, en die resulteert in een sterke economische vertraging.

,,Als oorlog geen uitzonderlijke omstandigheid is, vraag ik me af wat dan wel een uitzonderlijke omstandigheid is'', aldus Solbes gisteren. ,,Ik ben van mening dat een oorlog op zichzelf voldoende elementen bevat om een debat te beginnen.'' Het onderwerp komt naar verwachting volgende week tijdens een bijeenkomst van de ministers van Financiën van de Europese Unie aan de orde. Duitsland had vorig jaar een budgettekort van 3,75 procent. Het land kreeg op voorstel van de Europese Commissie een officiële waarschuwing (`rode kaart') van de voltallige vergadering van EU-ministers.

Duitsland moet daarom door bezuinigings- en belastingmaatregelen het tekort dit jaar onder de drie procent brengen. De Duitse regering ging er tot nu steeds vanuit dat zij hierin ook zal slagen.

Bondskanselier Gerhard Schröder zinspeelde eerder deze week op een versoepeling van het budgetbeleid in geval van een oorlog tegen Irak. Hij wil dan een beperking van de bezuinigingen om de Duitse economie niet nog verder te verzwakken. Een Duitse woordvoerder sprak een bericht in de Financial Times tegen dat er een Duits-Frans-Brits plan zou zijn voor versoepeling van het Stabiliteitspact in het geval van een oorlog.

Ook de Franse minister Francis Mer (Financiën) sprak dit tegen. ,,Er is geen speciaal initiatief voor een versoepeling van het pact bij een conflict in Irak'', aldus Mer. Frankrijk kreeg onlangs van Brussel de `gele kaart', omdat het tekort op de Franse begroting de 3 procent nadert en Parijs weigert extra maatregelen te nemen om het tekort terug te dringen.

    • Hans Buddingh'