Eventjes weg uit hectisch Barcelona

Het Nederlands elftal speelt vanavond in Amsterdam een oefeninterland tegen Argentinië. Aanvoerder Frank de Boer is even verlost van de perikelen bij FC Barcelona.

Zijn 99ste interland beschouwt Frank de Boer op voorhand als een welkome afleiding. Even weg uit de Spaanse hectiek en de zorgen van FC Barcelona vergeten. ,,Hopelijk zijn we weer wat frisser in het hoofd als we straks naar huis gaan'', aldus de aanvoerder van het Nederlands elftal die tot en met het EK van volgend jaar international wil blijven. Zelden voelde hij de spanning zo sterk in Camp Nou als nu, maar zelden stond de ploeg er in de Primera Division ook zo slecht voor: op de vijftiende plaats, net boven de degradatiezone. Frank de Boer zag trainer Louis van Gaal met lede ogen vertrekken. Zijn ontslag was volgens de Noord-Hollander echter onvermijdelijk. ,,Je voetbalt uiteindelijk voor het publiek. En als de aanhang zo nadrukkelijk om het vertrek van de trainer vraagt, dan heeft een voorzitter weinig keus. Het was een logisch gevolg van de slechte resultaten. De eerste optie is dan altijd dat de trainer verdwijnt.''

Van enige verslapping was volgens De Boer bij Van Gaal geen sprake. Ook bestrijdt de verdediger dat de Amsterdamse coach niet kan omgaan met vedetten. ,,De bezieling bij Van Gaal was even groot als altijd. Hij is een trainer met visie. Voor elke wedstrijd geeft hij je zoveel informatie over de tegenstander dat je nooit voor verrassingen komt te staan. Je hoort vaak van spelers die onder hem hebben gewerkt: `Ik had wel eens moeite met Van Gaal, maar hij was toch een van de beste trainers die ik ooit heb meegemaakt'.''

Dan probeert De Boer naar een specifiek karaktertrekje te zoeken. ,,Hij houdt nu eenmaal van multifunctionele spelers. Van balgoochelaars zoals Rivaldo verwacht hij ook dat ze een verdedigende taak uitvoeren. En daar hebben balgoochelaars een broertje dood aan. Het is ongelooflijk dat trainers van wie je hoort dat ze er niets van kunnen betere resultaten halen.''

De Boer noemt geen namen, maar in dit verband mag Bobby Robson, die momenteel weer hoog staat met Newcastle United in de Engelse Premier League, best worden genoemd. Barcelona heeft nu zijn hoop gevestigd op Radomir Antic. De Serviër wordt alleen volledig uitbetaald als Barcelona zich dit seizoen kwalificeert voor de Champions League. Die schier onmogelijk opgave is dan ook zijn belangrijkste opdracht. De Boers eerste ervaringen met Antic zijn positief. Hij laat Marc Overmars op de rechterflank spelen. Op links staat nu Mendieta waardoor de nieuwe back, de Argentijnse huurling Juan Pablo Sorin, meer ruimte krijgt op te komen. Xavi heeft een offensieve rol gekregen. De Boer: ,,Het zijn details die toch verfrissend kunnen werken. Tegen Athletic Bilbao begonnen we zondag ook vrij aardig. Speelden we met meer bravoure. Maar in twaalf minuten gaven we een 2-0 voorsprong weg en werd het uiteindelijk nog gelijk. Waarom kunnen we ons goede spel niet continueren?''

Zoekend naar oorzaken van de bijna historische terugval die Barcelona nu doormaakt (alleen in 1942 presteerde de trots van Catalonië slechter), blijft De Boer het antwoord schuldig. ,,Als we wisten waar het aan lag, dan was Van Gaal nu nog onze trainer. Zoek de oorzaak maar ergens boven. Het vertrouwen is helemaal zoek. En wat Van Gaal heeft voorspeld klopt: als er na drie wedstrijden onder Antic geen ommekeer is gekomen, neemt de druk op het team weer toe.''

Dat voorzitter Joan Gaspart heeft aangekondigd in maart te vertrekken, vindt De Boer al helemaal geen oplossing. ,,Ik heb zelden zo'n clubman meegemaakt. Hij slaapt bij wijze van spreken in een pyjama van FC Barcelona.''

Mogelijk zal ook Frank de Boer, die volgens bondscoach Advocaat zeker het EK kan halen, volgend seizoen het rumoer van Camp Nou ontvluchten. Als zijn contract niet nog een jaar wordt verlengd wil hij terugkeren naar Nederland. ,,Ik sta dan open voor een rentree bij Ajax. Ga ik weer lekker in Monnickendam wonen. Daar heb ik nog een leuk stulpje staan.''

    • Erik Oudshoorn