EU wil bemiddelen in crisis Noord-Korea

De Europese Unie wil op korte termijn een delegatie naar Noord-Korea sturen voor bemiddeling in de nucleaire crisis en meent dat sancties tegen het land momenteel niet opportuun zijn.

Dit zei Javier Solana, de Europese commissaris voor buitenlandse betrekkingen, vandaag in Zuid-Korea na ontmoetingen met president Kim Dae-jung en diens opvolger Roh Moo-hyun die over twee weken wordt geïnstalleerd. Sancties tegen Noord-Korea zullen op dit moment slechts ,,bijdragen aan het tegenovergestelde dat we willen bereiken, namelijk het bezweren van de crisis'', aldus Solana.

Het wel of niet nemen van sancties tegen Noord-Korea komt op de agenda te staan als het Internationale Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) later vandaag besluit de kwestie Noord-Korea door te sturen naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Noord-Korea zette eind vorig jaar IAEA-inspecteurs het land uit die toezicht hielden op een stilgelegde reactor en verzegelde brandstof waaruit plutonium kan worden gewonnen. Noord-Korea heeft reeds gemeld sancties als een oorlogsverklaring te zullen beschouwen.

Solana omzeilde het Noord-Koreaanse standpunt dat alleen bilaterale gesprekken met de Verenigde Staten een einde kunnen maken aan de crisis. Hij constateerde dat in elke multilaterale aanpak een ,,mechanisme voor bilaterale gesprekken dient te zijn ingebouwd''. Op zijn beurt zei de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken Aleksandr Losjoekov gisteren dat hij een ,,serie stappen wil uitproberen om de situatie op te helderen en te zien wat we kunnen doen om dialoog tussen de partijen te stimuleren''. In China zei woordvoerder Zhang Qiyue van Buitenlandse Zaken vandaag in directere termen dat China hoopt dat de VS en Noord-Korea ,,zo snel mogelijk praktische stappen zullen nemen om de dialoog te herstellen.'' Noord-Korea voelt zich bedreigd door de Verenigde Staten en eist een niet-aanvalsverdrag van het land.

Een Noord-Koreaanse krant schetste de Verenigde Staten vandaag als een ,,jonge hond'' die nog geen weet heeft van de angstaanjagendheid van de tijger, zijnde Noord-Korea. Met deze schets veroordeelde de krant recente berichten dat de VS extra vliegtuigen richting Korea zouden sturen. ,,Militaire opbouw en een vreedzame oplossing van de nucleaire kwestie kunnen niet samengaan.''

Tegelijkertijd arriveerde gisteren een Noord-Koreaanse delegatie in Zuid-Korea om verder te onderhandelen over economische samenwerking tussen de twee Korea's. Het verarmde noorden wil graag steun uit het zuiden, maar de zuidelijke minister Jeong Se-hyun had een sobere boodschap voor de delegatie tijdens een welkomstdiner: ,,Als het vertrouwen tussen noord en zuid in zaken van vrede wordt vernietigd, zal economische samenwerking en vooruitgang in de relaties uiteindelijk tegen een barrière aanlopen.''