Engels elftal voorlopig niet in Zimbabwe

Het Engels cricketelftal speelt morgen niet in en tegen Zimbabwe in het toernooi om het wereldkampioenschap. Het bestuur van de internationale cricketbond heeft besloten de wedstrijd uit te stellen.

De Engelse bond krijgt van het bestuur van de ICC opnieuw de kans beroep aan te tekenen tegen het besluit van het organisatiecomité, dat vasthoudt aan zijn beslissing Engeland gewoon in Harare te laten spelen. Het ICC greep gisteren in in de al enkele dagen durende verwarring over een mogelijke boycot door het Engelse elftal van de in de Zimbabwaanse hoofdstad Harare geprogrammeerde wedstrijd.

De ICC stond tot dusver weliswaar op het standpunt dat de veiligheid van het Engelse elftal in Zimbabwe voldoende is gegarandeerd, maar volgens de wereldbond is een nieuwe kans voor Engeland op verplaatsing van de wedstrijd gerechtvaardigd nu gisteren bekend werd dat de spelers met de dood zijn bedreigd. Een tot dusver onbekende actiegroep (`de zoons en dochters van Zimbabwe') had het elftal geschreven dat ze `in doodskisten uit Harare zouden terugkeren'. Ook werden acties tegen de familie van de spelers aangekondigd.

Volgens het bestuur van de ICC is dit een nieuw gegeven. ,,Engeland heeft daarom recht op een tweede behandeling van de zaak. De technische commissie van het wereldkampioenschap moet zich nu opnieuw uitspreken over het Engelse verzoek om de bewuste wedstrijd in en tegen Zimbabwe naar Zuid-Afrika te verplaatsen', aldus een ICC-woordvoerder.

Al geruime tijd probeert onder meer Engeland de ICC en de organisatie van het toernooi ertoe te bewegen de in het onrustige Zimbabwe geprogrammeerde wedstrijden in Zuid-Afrika te laten spelen. Eerdere beroep, tot aan de onafhankelijke ICC-arbiter, om in elk geval de wedstrijd tegen Zimbabwe te verplaatsen werd afgewezen, een beslissing die als bindend werd gepresenteerd.

De tweede speeldag van het toernooi leverde gisteren opnieuw een verrassing op: `cricketdwerg' Canada versloeg Bangladesh. De Canadezen sloegen 180 runs bijeen, Bangladesh, dat tot de grotere cricketlanden wordt gerekend, kwam niet verder dan 120. Eerder op de dag won wereldkampioen Australië uiteindelijk met 82 runs toch vrij eenvoudig van grootmacht Pakistan (Australië 310 runs voor 8 wickets, Pakistan 228).

Gerectificeerd

Smits

In het bijschrift onder de foto van de cricketwedstrijd Nederland-India (12 februari, pagina 13) wordt de Nederlandse wicketkeeper Rik Smits genoemd. Hij heet Jeroen Smits.