Engelengeduld

Philips stelt het geduld van beleggers op de proef. Toegegeven, het Nederlandse elektronicaconglomeraat heeft opnieuw uitstekende prestaties van zijn toonaangevende divisies gerapporteerd. De lichtdivisie verwezenlijkte in het vierde kwartaal een winstmarge van 14 procent, terwijl die voor digitale apparatuur en persoonlijke verzorging zelfs marges van 23 procent wisten te behalen. Maar Philips liet ook zien hoe wanhopig zijn afhankelijkheid is van deze defensieve bedrijfsonderdelen. Hoewel de divisie voor medische systemen veelbelovend blijft, heeft Philips daar nog steeds niet ten volle van kunnen profiteren. Intussen zijn de technologiedivisies een grote teleurstelling.

Halfgeleiders en componenten blijven kampen met een zwakke vraag en druk op de prijzen. Dat mag dan misschien niet aan Philips te wijten zijn, het was makkelijk te voorzien geweest. Philips was zo dom om in het derde kwartaal grote voorraden halfgeleiders op te bouwen, in de verwachting dat de orders in het vierde kwartaal zouden aantrekken. Toen dat niet gebeurde, kelderde de capaciteitsbenutting van de divisie met 52 procent, omdat de voorraden weer moesten worden verkleind. Het gevolg was een operationeel verlies van 140 miljoen euro, dat oploopt naar 312 miljoen euro als de lasten van een fabriekssluiting worden meegeteld.

Bovendien kunnen beleggers dit jaar meer van hetzelfde verwachten. Philips' leidraad bij de resultaten – voorzichtig in het doen van voorspellingen, maar vol met sombere uitspraken over de economie – duidt op nog meer zware tijden voor de technologiesector. Extra lasten wegens fabriekssluitingen kunnen niet worden uitgesloten. Daarbovenop zal Philips dit jaar de optieregelingen van zijn werknemers in de resultaten meenemen. Hoewel dat zeer lovenswaardig is, zal de winst er volgens analisten 80 tot 100 miljoen euro lager door uitvallen. Daarnaast zijn er de pensioenlasten, die Philips op 470 miljoen euro inschat.

Alles bij elkaar genomen missen de winstverwachtingen van Philips genoeg vaart om in groei geïnteresseerde beleggers opnieuw aan zich te kunnen binden. De aandelen zijn weliswaar niet duur, maar de koers heeft als som van de samenstellende delen nog niet het niveau bereikt dat koopjesjagers zou kunnen aantrekken. Slechts beleggers met engelengeduld zullen Philips op dit moment willen kopen.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.

    • Mike Monnelly