Eis: 15 jaar voor brand Limburg

Het openbaar ministerie heeft gisteren voor de rechtbank in Roermond vijftien jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 35-jarige Peter G. Hij wordt ervan verdacht op 12 juli vorig jaar brand te hebben gesticht in zijn Roermondse woning, waarbij zes van zijn zeven kinderen omkwamen.

Op de zitting zei officier van justitie R. van Heck dat G. als enige schuld had aan het drama. Volgens haar was de kritiek die allerlei hulpinstanties na de brand kregen – de opvang van de ontspoorde familie zou jarenlang tekortgeschoten zijn – onterecht. ,,Al vanaf april 2002 was er een soort denktank, die zich met het gezin bezighield.''

Ook de beschuldiging aan het adres van brandweer en politie, die de bewuste nacht te laat zouden hebben ingegrepen, wees ze van de hand. ,,We zien dit fenomeen vaak bij grote en kleine drama's. De dader wordt slachtoffer, de overheid op zijn minst mededader'', aldus Van Heck.

G. heeft bij de verhoren bij herhaling gezegd dat hij de dood van zijn kinderen nooit heeft gewild. ,,Dat geloof ik'', zei de officier van justitie. ,,Anders had ik ook moord ten laste gelegd.'' Volgens het Pieter Baan Centrum, waar G. is onderzocht, was hij tijdens zijn daad verminderd toerekeningsvatbaar, heeft hij een laag IQ en een persoonlijkheidsstoornis. De officier van justitie signaleerde een ,,wat extreem overkomende egocentriciteit'' bij G., die bij de verhoren bijvoorbeeld nog zei recht te hebben op kinderbijslag, omdat het kwartaal al begonnen was toen zijn kinderen om het leven kwamen.

Ze verwijt G. gebrek aan compassie met de getroffenen. ,,Dat is wel heel erg moeilijk voor de vele slachtoffers die hij heeft gemaakt. Dat geldt voor moeder Francien (ze overleefde de brand door uit het raam te springen, red.), die nog steeds niet in staat is om het kerkhof te bezoeken.''

En voor de leden van de brandweer, ,,die de kinderen hebben moeten vinden en wegbrengen. Velen van deze brandweermensen hebben hier een trauma aan overgehouden.''

Na de zitting betuigde een groep buurtbewoners buiten de rechtbank steun aan G. Het gezelschap, voornamelijk bestaand uit vrouwen, omschreef G. als ,,een hardwerkende, goeie vader''. Hij heeft zijn kinderen nooit willen verbranden, dat weten ze zeker. ,,Als hij tegen zessen thuis kwam, stonden ze blij op hem te wachten.'' Het is waar, zeiden ze, hij dronk te veel, ,,maar dat komt van alle ellende: schulden, problemen met een kind, te weinig eten.''

Buurtbewoner Agnes Selden zei: ,,Francien is net zo goed schuldig. Ze ging haast elke avond kienen, soms ver weg, helemaal in Helmond. Dan kwam die modepop pas 's avonds tegen twaalven met de bus naar huis. Is dat een goeie moeder?''

De uitspraak is 24 februari.