Eerst drank, daarna rode rozen

Van dranken en textiel naar bloemen. Dat is de opmerkelijke overstap die Gert-Jan van der Marel (54) maakte door bestuursvoorzitter te worden van snijbloemen- en potplantenexporteur Zurel in Aalsmeer, met 450 werknemers en een omzet van ruim 200 miljoen euro een van de grootste bloemenhandelaren ter wereld. Van der Marel zat eerder in de directie van het Indonesische filiaal van Friesche Vlag (zuivel), textielfabrikant Vlisco (bekend van de kleurige batikstoffen die met name in Afrika gretig aftrek vinden) en bierbrouwer Grolsch. ,,Wegens mijn internationale ervaring'', antwoordt hij op de vraag waarom Zurel tijdens de zoektocht naar een nieuwe voorzitter – het afgelopen jaar had een interim-manager er de leiding – bij hem uitgekomen is.

Vanwaar die overstap naar de bloemen? ,,De bloemenexport is een indrukwekkende logistieke operatie. Honderden kwekers over de hele wereld hebben bijvoorbeeld precies op het juiste moment genoeg rode rozen geplant, zodat wij aanstaande vrijdag, op Valentijnsdag, aan de enorme vraag kunnen voldoen.''

personalia@nrc.nl

    • Jochen van Barschot