DSM somber over markten komend jaar

Chemiebedrijf DSM is somber over de economische vooruitzichten. Het bedrijf wil dan ook geen uitspraken doen over het te verwachten bedrijfsresultaat voor dit jaar.

De totale nettowinst bedroeg vorig jaar 1,2 miljard euro. In 2001 was dat nog 1,4 miljard euro. Bestuursvoorzitter Peter Elverding onderstreepte vanmorgen de ongebruikelijke combinatie van een zwakke wereldeconomie, een dreigende oorlog in Irak en de tegenvallende vraag naar een aantal producten van DSM. ,,Een verbetering lijkt zich niet voor de tweede helft van 2003 af te tekenen'', zei hij tijdens de presentatie van de jaarcijfers. Beleggers reageerden somber op de cijfers. De koers van DSM daalde vanmorgen op de beurs van Amsterdam met 4,5 procent.

Voor DSM was er toch een lichtpuntje. Het vierde kwartaal van het afgelopen jaar was aanzienlijk beter dan dat van 2001. Toen had DSM duidelijk te lijden van het effect van de aanslagen op het WTC in New York. De vraag naar bijvoorbeeld auto's en computers, waarvoor DSM onderdelen levert, zakte in. Het bedrijfsresultaat over doorlopende activiteiten steeg in het vierde kwartaal met 98 procent naar 96 miljoen euro.

De cijfers van DSM zijn enigszins vertekend, omdat het concern eind 2001 zijn gasbaten verkocht aan de Nederlandse staat. En halverwege vorig jaar werd de petrochemie overgedaan aan het Saoedische bedrijf Sabic. Daartegenover staat de geplande overname van de vitaminetak van het Zwitserse bedrijf Roche, maar die overname is nog niet terug te vinden in de boeken – die moet nog goedgekeurd worden door de Europese mededingingsautoriteiten. Het bedrijfsresultaat over `doorlopende activiteiten' steeg met 14 procent naar 383 miljoen euro. En de omzet verminderde licht met 2 procent tot 5,6 miljard. De winst per aandeel daalde van 14,5 euro naar 12,08 euro.

Net als bij chemiebedrijf Akzo Nobel, dat gisteren tegenvallende cijfers bekendmaakte, heeft ook DSM te kampen met een tegenvallende farmaceutische markt. DSM is zich de laatste jaren sterk gaan richten op de productie van ingrediënten voor medicijnen en voeding. Maar de toelating van nieuwe geneesmiddelen op de markt loopt snel terug. De omzet van deze divisie, Life Science Products, daalde licht naar 2,2 miljard euro. Maar het bedrijfsresultaat steeg met 1 procent naar 232 miljoen euro, omdat de marges op antibiotica verbeterden en de vraag naar ingrediënten voor voedingsmiddelen toenam.

Het sterkst steeg het bedrijfsresultaat van de divisie Industrial Chemicals. Dat resultaat kwam uit op 77 miljoen euro, 20 procent hoger dan in 2001. Die toename was vooral te danken aan de hogere marges op grondstoffen voor vezels. Het resultaat van de divisie Performance Materials steeg met 1 procent naar 113 miljoen euro.