Dichters tegen de oorlog

De Amerikaanse poet laureate Billy Collins heeft zich publiekelijk uitgesproken tegen een mogelijke aanval op Irak. Hij voegt zich daarmee bij een snel groeiende groep prominente dichters die de oorlog veroordelen, onder de voormalige dichters des vaderlands Rita Dove en Richard Wilbur. Het is hoogst ongebruikelijk dat een zittende poet laureate politieke uitspraken doet. Vorige maand veroorzaakte de Britse hofdichter Andrew Motion een sensatie door een anti-oorlogsgedicht te publiceren in de linkse krant The Guardian. Collins verklaarde het steeds moeilijker te vinden om de politiek buiten zijn literaire opdracht te houden ,,terwijl dit land naar een gewelddadige confrontatie wordt geduwd''. ,,Als politiek protest urgent is, dan hoeft het niet te wachten op een passende omgeving en moment'', aldus Collins.

Daarmee sprak Collins ook zijn steun uit voor Poets Against the War, een initiatief van dichter Sam Hamill. Toen Hamill door Laura Bush op 12 februari op het Witte Huis werd uitgenodigd voor een literair symposium, vroeg hij een aantal vrienden per email een anti-oorlogsgedicht te schrijven om bij wijze van protest aan de first lady te overhandigen. Zodra het Witte Huis er lucht van kreeg, werd het symposium uitgesteld. Laura Bush wilde er geen ,,politiek evenement'' van maken. Hamill's mail ging echter snel de wereld rond, en inmiddels staan ruim 5300 dichters met een of meer gedichten op zijn website, www.poetsagainstthewar.org, onder wie Adrienne Rich en Stanley Kunitz. De groep heeft 12 februari afgekondigd als `National Day of Poetry Against the War'. Ook de Canadese poet laureate, George Bowering, heeft zijn steun aan Hamill betuigd. De Canadese dichter Todd Swift begon `Poets against the war' (zie www.nthposition.com).

Hamill noemde het ,,diep-ironisch'' dat de dichters die op het symposium besproken zouden worden – Emily Dickinson, Walt Whitman – bekend staan om hun sociaal-politieke geweten. In 1965 vond tijdens de Vietnamoorlog een soortgelijk protest plaats, toen schrijvers als Philip Roth, Alan Dugan en, wederom, Stanley Kunitz de petitie van dichter Robert Lowell ondertekenden.

    • Corine Vloet