Chicago vaakst genomineerd

De Nederlandse komedie Zus & Zo van Paula van der Oest is genomineerd voor een Oscar in de categorie `beste buitenlandse film'. De meeste Oscarnominaties kwamen terecht bij de musical Chicago, die in dertien categorieën werd voorgedragen. De overige kandidaten in de categorie `beste film' zijn Martin Scorsese's Gangs of New York (tien nominaties), Stephen Daldry's The Hours (negen nominaties), Peter Jacksons The Lord of the Rings 2: The Two Towers (zes nominaties) en Roman Polanski's Gouden Palmwinnaar The Pianist (zeven nominaties). De Oscars worden op 23 maart uitgereikt.

Het is onwaarschijnlijk dat de in Parijs wonende Polanski bij de uitreiking aanwezig zal zijn. Een woordvoerder van het openbaar ministerie in Los Angeles liet weten dat Polanski onmiddellijk gearresteerd zou worden, omdat hij in 1978 veroordeeld is wegens ontucht met een meisje van dertien in het huis van Jack Nicholson en daarna naar Europa vluchtte.

Nicholson is dit jaar toevallig de favoriet voor beste acteur; voor zijn rol in About Schmidt zou hij zijn vierde Oscar kunnen winnen, een record. Zijn tegenstrevers zijn Adrien Brody (The Pianist), Nicolas Cage (Adaptation), Michael Caine (The Quiet American) en Daniel Day Lewis (Gangs of New York).

Meryl Streep versloeg met haar dertiende nominatie, voor haar rol in Adaptation, het op twaalf nominaties staande record van Katharine Hepburn. Streep moet het opnemen tegen Salma Hayek in Frida, Nicole Kidman in The Hours, Diane Lane in Unfaifthul en Julianne Moore in Far from Heaven. Moore werd ook genomineerd als actrice in een bijrol, voor The Hours. De voor zijn bijrol in Chicago genomineerde John C. Reilly zorgt voor een unicum; hij is in twee van de vier andere als beste film voorgedragen titels te zien, The Hours en Gangs of New York.

Opvallende nominaties waren er verder voor de popsterren Eminem, Bono en Paul Simon in de categorie `beste song' (respectievelijk voor 8 Mile, Gangs of New York en The Wild Thornberrys Movie).

Pedro Almodóvars Hable con ella werd door Spanje niet ingezonden voor `beste buitenlandse film', maar kreeg toch twee nominaties, voor beste regie en beste origineel scenario. De genomineerden voor buitenlandse film zijn naast Zus & Zo El Crimen del Padro Amaro (Mexico), Ying Xiong (China), The Man without a past (Finland) en Nirgendwo in Afrika (Duitsland).

www.nrc.nl/doc Alle Oscarnominaties