Catherine Zeta Jones

De Britse actrice Catherine Zeta Jones werd bekend als Latijnse schone in `The Mask of Zorro'. Nu is ze genomineerd voor een Oscar voor haar bijrol in de musical `Chicago'.

Ze viel voor het eerst op in The Mask of Zorro, toen Antonio Banderas met de punt van zijn zwaard langzaam de stof sneed van het voluptueuze lichaam van Catherine Zeta Jones. Haar dikke zwarte haar en felle donkere ogen deden geloven dat Jones inderdaad een Latijns-Amerikaanse schone was. Maar Jones werd geboren in Wales en was in Engeland al eens sekssymbool geweest door een televisieserie, The Darling Buds of May. Als musicalster, zoals nu in Chicago, schitterde ze al heel vroeg op het Londense toneel in 42nd Street.

Catherine Zeta Jones (Swansea, 25 september 1969) danste, zong en acteerde al sinds haar vierde in allerlei door de katholieke kerk in haar geboorteplaats geproduceerde stukken. Eén optreden in zo'n productie leidde haar naar Londen, waar ze al snel opklom van understudy naar hoofdrolspeler in 42nd Street. Daarna verhuisde Jones naar Frankrijk, waar ze haar filmdebuut maakte in Scheherazade (Philipe de Broca, 1990). Ze ging terug naar Engeland toen ze gecast werd in de televisieserie The Darling Buds of May, een comedy waarin Jones een excentrieke boerendochter speelde. De serie maakte haar bij Engelse mannen zo populair maakte dat de tabloids haar wel elke dag op een foto wilden hebben. Om hen te ontwijken ging ze soms weken de deur niet uit. Jones vluchtte voor de paparazzi naar Los Angeles.

Ook in Hollywood waren het optredens in televisieseries die haar beroemd maakten, zij het niet meteen bij het grote publiek. Steven Spielberg zag haar in een serie over The Titanic en castte haar in The Mask of Zorro (1998). Daarna volgden onder meer rollen in Entrapment (Jon Amiel, 1999), samen met Sean Connery, The Haunting (Jan de Bont, 1999) en Traffic (Steven Soderbergh, 2000), waarin Jones' rol speciaal herschreven werd om haar zwangerschap een plaats te geven.

Jones is in Amerika zowel een populaire actrice als een populaire ster, niet in de laatste plaats wegens haar huwelijk met Michael Douglas in 2000, met wie ze een zoon heeft. In april wordt een tweede kind verwacht. Van paparazzi heeft ze nog steeds last. Onlangs spande Jones samen met Douglas een proces aan tegen een Britse tabloid die zonder toestemming van het paar foto's maakte op hun uitbundige huwelijksfeest. Ondanks haar afkeer van de tabloids is Jones haar charmante loslippigheid gelukkig nog niet helemaal kwijtgeraakt. Ze was bijvoorbeeld niet te beroerd om uit te leggen hoe het kwam dat haar tepels niet te zien waren toen Banderas in Zorro haar jurk wegsneed haar lange lokken werden na elke take aan haar tepels vastgelijmd.

    • Bianca Stigter