Burgemeester bezoekt geen 103-jarigen meer

Wie in Leiden 101, 102, 103 of 104 jaar is geworden, krijgt geen visite van de burgemeester. Dat scheelt hem heel wat bezoekjes.

Mevrouw Otten is er niet blij mee. Ze werd gisteren 103 jaar oud. Op haar verjaardag ontbrak de burgemeester. Wel kreeg ze vorige week een brief, met een bos bloemen, waarin de gemeente meedeelde dat de burgemeester over twee jaar op de koffie komt, als ze 105 wordt. ,,Dat is waanzin'', zegt mevrouw Otten. ,,Dat kun je toch niet afspreken, je moet afwachten of je dat haalt. Ik zal proberen om adem te blijven halen.'' Vorig jaar kwam de burgemeester nog wel. ,,Geweldig'', vertelt ze. ,,Hij ging naast me staan. Ik zei dat wij een mooi stel vormden, maar dat ik wel wat te oud voor hem was. Toen moest hij lachen en hebben we een foto gemaakt.'' Mevrouw Otten woont nog zelfstandig.

Kleindochter Carola Otten werd zo boos over de gemeentelijke brief dat ze de pers inschakelde. Navraag leert dat de regeling een klein jaar geleden werd ingevoerd. De woordvoerder van waarnemend burgemeester Wolter Lemstra: ,,Het werd voor onze toenmalige burgemeester Jan Postma te druk om al die bezoeken af te leggen. Hij besloot tot een versobering.'' Die houdt in dat alle inwoners van Leiden die honderd jaar of ouder worden, indien gewenst, een attentie krijgen in de vorm van een bos bloemen, een doos chocolaatjes of een blik koekjes. De burgemeester komt alleen nog als Leidenaren 100 of 105 worden en alle jaren die daarop volgen. Bij bruidsparen komt hij alleen nog als zij 70 jaar of 75 jaar zijn getrouwd. De regeling leverde vorig jaar een besparing van acht bezoeken op, veertien in plaats van 22.

Leiden is niet de enige gemeente met een sober visitebeleid. De afdeling externe betrekkingen en kabinet verrichtte vanochtend een klein onderzoek in de regio en daaruit blijkt dat Den Haag en Zoetermeer nog minder vaak op visite gaan. ,,Wij verzetten ons tegen het beeld dat wij een hardvochtiger beleid voeren dan de rest van Nederland'', aldus Leiden.

De bewoners van het verzorgingshuis Roomburgh vinden het ,,niet stijlloos maar wel jammer'' dat de burgemeester niet meer alle jaren komt, meldt zorgmanager en adjunct-directeur Wil Oosterhof. Het zorgcentrum heeft 113 bewoners, van wie drie boven de honderd. Voor wie dat wil, organiseert het bejaardenhuis ,,festiviteiten'' als iemand honderd jaar of ouder wordt, voor alle bewoners gezamenlijk. ,,Er zijn zo veel mensen die ouder dan honderd jaar zijn, dat wij begrijpen dat de burgemeester niet al zijn beperkte tijd daaraan kan besteden'', zegt Oosterhof. ,,Misschien is het een idee om een wethouder te sturen.''

Waarnemend burgemeester Lemstra wil de regeling nog eens tegen het licht houden. Komend vrijdag wordt de kwestie besproken. Daarbij zal de optie om iemand anders te sturen nadrukkelijk worden overwogen. Zeker is dat Lemstra volgende week alsnog een bezoek wil brengen aan mevrouw Otten. Maar dan toch zeker niet op verjaarsvisitie, zegt zij. ,,Dat heeft geen zin. Ik ben nu niet meer jarig.'' Lemstra's woordvoerder houdt het op een ,,een kennismakingsbezoek''.

    • Arjen Schreuder