Brits record Rooney: 17 jaar en 111 dagen

Met 17 jaar en 111 dagen is Wayne Rooney vanaf vanavond de jongste Engelse international aller tijden. De speler van Everton maakt zijn debuut in de tweede helft van de oefenwedstrijd tegen Australië. Engeland bereidt zich voor op de kwalificatieduels voor het EK in 2004.

Het oude leeftijdsrecord in de bakermat van het voetbal stond op naam van James Prinsep. Hij speelde in 1879 zijn eerste interland voor Engeland, toen hij 17 jaar en 252 dagen oud was. Het wereldrecord is sinds 1995 in handen van Mohammad Kallon. Hij was 15 jaar en 188 dagen toen hij voor Sierra Leone debuteerde.

De Zweedse bondscoach Sven Göran Eriksson van het Engelse voetbalelftal maakte gisteren een vergelijking tussen Rooney en Pelé. De Braziliaanse superster scoorde in 1958 twee keer in de finale van het WK tegen gastland Zweden. Pelé was toen ook zeventien jaar en zou uitgroeien tot de beste speler ter wereld.

Rooney kreeg bij Everton de bijnaam Roonaldo, naar de ster van het afgelopen WK. Anders dan zijn Braziliaanse voorbeelden moet de Engelse belofte de hoge verwachtingen nog inlossen. Rooney heeft het lichaam van een volwassen voetballer. Hij is snel, sterk en doelgericht. Zijn grootste tegenstander wordt zijn psyche. Kan hij omgaan met de druk?

Rooney wordt ook vergeleken met Michael Owen, die op zijn achttiende debuteerde voor het Engelse elftal. Saillant detail: Owen speelt voor Liverpool, Rooney voor stadgenoot en aartsrivaal Everton. Hij voetbalt sinds zijn negende bij The Toffies, waar hij topscorer was in alle jeugdelftallen. Hij doorliep de nationale jeugdelftallen in elke leeftijdscategorie. Engeland had zijn nieuwe Boy Wonder.

Rooney debuteerde vorig jaar op zijn zestiende op het hoogste clubniveau en werd in oktober de jongste doelpuntenmaker in de Premier League. Hij maakte toen de winnende treffer van Everton tegen Arsenal, dat dertig duels ongeslagen was geweest.

Hij verdiende toen nog 127 euro per week. Vanaf zijn zeventiende verjaardag mocht hij volgens de Britse wet een profcontract tekenen. Hij ontvangt nu 15.000 euro per week, een schijntje vergeleken met de salarissen van sommige ploeggenoten.