Boonstra krijgt geen schikking

Het openbaar ministerie wil geen schikking treffen met de oud-bestuursvoorzitter Cor Boonstra van Philips. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis in aandelen Endemol, en het schenden van de meldingsplicht van handel in Ahold-effecten.

Dat heeft Boonstra's advocaat J. Italianer bevestigd. ,,Het Amsterdamse parket kan het zich politiek niet veroorloven om deze zaak te schikken. Het dossier wordt door iedereen in Nederland, inclusief politiek Den Haag, met argusogen gevolgd'', constateert de raadsman. In het verleden zijn er vaker in voorkenniszaken schikkingen getroffen. Een woordvoerster van het parket vindt de uitspraken van Italianer voorbarig. ,,Het gerechtelijk vooronderzoek is nog niet afgesloten.'' Wanneer en of de zaak voorkomt, is volgens haar nog niet te zeggen.

Boonstra kocht en verkocht in 2000 aandelen Endemol in de periode rond de overname van het entertainmentbedrijf door het Spaanse Telefónica. Zijn partner Sylvia Tóth was toen commissaris bij Endemol. Justitie verdenkt hem van handel met voorkennis. Tóth heeft inmiddels onder ede verklaard dat zij Boonstra destijds geen informatie over de overname had doorgespeeld. Zij wordt door het OM niet aangemerkt als verdachte, terwijl de STE destijds wel aangifte tegen haar had gedaan. Het lekken van marktinformatie is strafbaar. Waar Boonstra zijn voorkennis dan vandaan zou moeten hebben, is onduidelijk.

In 2001 werd ook bekend dat Boonstra als commissaris van Ahold in effecten van dat bedrijf had gehandeld zonder dat te melden aan de toezichthouder. De handel had plaats in een gesloten periode, voor publicatie van de halfjaarcijfers van Ahold.