Bodyscan schrikt reizigers af

De eerste keer dat op de Antillen de bodyscanner op het Curaçaose vliegveld Hato in gebruik is geweest ter opsporing van bolletjesslikkers, zijn meer passagiers dan gewoonlijk niet opkomen dagen.

Dat zegt een woordvoerder van Justitie op de Nederlandse Antillen. Vijf passagiers lieten zich gisteren vrijwillig doorlichten om aan te tonen dat ze geen drugsbolletjes hadden geslikt. Nadat hun onschuld was vastgesteld, mochten zij mee met de avondvlucht naar Amsterdam. 33 passagiers weigerden zich te laten doorlichten, en mochten daarom niet mee met het vliegtuig. Twintig passagiers kwamen niet opdagen voor de vlucht.

Volgens de woordvoerder heeft de bodyscanner zijn waarde gisteren bewezen. Het apparaat biedt namelijk de mogelijkheid aan vliegtuigpassagiers die ten onrechte worden geweigerd, hun onschuld aan te tonen.

Een zogenaamd Hato-team, bestaande uit functionarissen van politie, justitie en douane, screent de passagiers op basis van uiterlijke kenmerken, zoals gezwollen lippen en een grijze tong. Daarnaast stelt het team vragen over de prijs van het ticket, waar en wanneer het is gekocht en wie het heeft betaald.

Op basis van deze informatie wordt besloten of een passagier met de vlucht mee mag of niet.