Bin Laden adviseert Iraks gelovigen

De VS zien in Bin Ladens boodschap een bewijs van banden tussen hem en Saddam Hussein. Maar Bin Laden richt zich tot Iraks gelovigen. Het regime krijgt kritiek.

Osama bin Laden – de Amerikaanse autoriteiten gaan er tenminste van uit dat hij het inderdaad is – heeft ter gelegenheid van de Amerikaanse oorlogsvoorbereidingen een boodschap gestuurd aan de gelovigen in Irak. Zij zullen winnen, verzekert hij hun in de gisteren door zijn huiszender Al-Jazira uitgezonden geluidsband. Hij geeft de Iraakse strijders daarbij tactisch advies: verlok de ,,kruisvaarders'' tot staatgevechten (,,die zij het meest vrezen'') en denk aan het belang van zelfmoordaanslagen (,,martelaarsoperaties''). Want die hebben de Verenigde Staten en Israël ,,ongekende schade'' toegebracht, zie de aanslagen van 11 september 2001 van Bin Laden zelf.

Het is een interessante tekst. Bin Laden vertelt voor het eerst hoe hijzelf en een paar honderd strijders in het najaar van 2001 de Amerikaanse bombardementen op het Afghaanse Tora Boragebergte, verschanst in 100 loopgraven verspreid over een gebied van ruim een vierkante kilometer, hadden overleefd. ,,Vliegtuigen goten hun lava over ons uit'', verklaart hij. ,,De Amerikaanse strijdkrachten vielen ons aan met slimme bommen, bommen die duizenden ponden wegen, fragmentatiebommen en bunkerkrakers.'' Grondtroepen vielen aan, vijftien dagen non stop. Maar de slag eindigde in een compleet falen ,,van de internationale alliantie van het kwaad''.

Als een paar honderd Al-Qaedastrijders met heel beperkte middelen die in een heel klein gebied verschanst zitten, niet kunnen worden overwonnen, moeten de gelovigen in Irak dan bang zijn? ,,Graaf veel loopgraven'', raadt Bin Laden hun aan, en camoufleer ze goed. De slimme bommen van de ,,ongelovigen en schuinsmarcheerders'' zijn binnen een paar maanden op en de productie ervan schiet tekort. En spaar vooral Arabieren niet die deze kruisvaart steunen – zoals de Iraakse oppositie – want dat zijn afvalligen, en het is toegestaan hun bloed te vergieten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Colin Powell, zag de boodschap en de oproep tot zelfmoordaanslagen als nieuw bewijs van een ,,partnerschap met Irak''. ,,Deze verbinding tussen terroristen en staten die massavernietigingswapens ontwikkelen kan niet langer worden genegeerd'', zei hij.

Maar het is niet duidelijk hoe hij dit uit deze tekst opmaakt. Het is niet de eerste keer dat Bin Laden opkomt voor de ,,gelovigen in Irak'': in de afgelopen paar jaar heeft hij verscheidene malen opgeroepen tot ,,heilige strijd'' tegen zowel het westen als de Arabische leiders, onder andere wegens de internationale sancties die ,,een miljoen kinderen'' in Irak het leven zouden hebben gekost.

Bin Laden spreekt op deze band de gelovigen toe – niet het regime van Saddam Hussein dat in deze ,,boodschap aan onze broeders in Irak'' onder de ongelovigen wordt gerangschikt. ,,Deze strijd moet worden geleverd voor de zaak van de ene God; niet ten bate van etnische groepen of van de niet-islamitische regimes in alle Arabische landen, inclusief Irak''. Wel mogen de moslims van Bin Laden in het belang van de heilige strijd tijdelijk samenwerken met het regime van de socialistische Ba'athpartij in Bagdad, ook al zijn ,,socialisten ongelovigen waar ze ook zijn, of dat nu in Bagdad of Aden is''.

Voor extremisten van het type Bin Laden zijn immers alle huidige leiders van islamitische landen uit den boze, de Saoedische prinsen voorop omdat ze ongelovige Amerikaanse troepen op de heiligste moslimbodem hebben toegelaten. Maar alle anderen, de ,,socialist'' Saddam bepaald niet uitgezonderd, zijn ,,schijnheiligen'' die zich als moslims voordoen maar in feite de islamitische wet met voeten treden. En daarom haast nog erger zijn dan echte ongelovigen.

    • Carolien Roelants