Bietenbouillon en preisalade met noten en rauwe ham

Vandaag een voor- en een hoofdgerecht voor 4 personen. De bietenbouillon is zo ongeveer de snelste soep ter wereld.

Koop in een natuurvoedingswinkel een fles bietensap. Verwarm het sap en los de bouillonblokjes hierin op. Roer de bouillon even goed om. Schep de bouillon in kommen of diepe borden. Schep zure room in en bouillon en een beetje fijngeknipte bieslook. Vertel gasten nooit hoe snel deze soep gemaakt is.

Bereiding van de salade: Maak de preitjes schoon. Snijd lange preitjes in tweeën. Kook de preitjes 3 minuten in iets gezouten water. Giet ze af. Dep ze droog met een schone theedoek. Keukenpapier blijft aan de prei plakken. Smeer een grillpan in met olijfolie. Gril de preitjes enkele minuten op een vrij laag vuur. Draai ze tijdens het grillen om. Rooster de hazelnoten in een koekenpannetje in enkel druppels olijfolie. Verdeel de warme preitjes over de borden. Giet er wat notenolie en balsamico-azijn over. Garneer met tuinkers. Verdeel de plakjes ham over de borden. Tip voor enkele variaties. Vul de simpele bietenbouillon aan met gekookte witte bonen, fijngesneden lenteui en stukjes biet. De salade wordt maagvullender door naast de ham een even onder de ovengrill geplaatst, licht gesmolten geitenkaasje te leggen.

    • Anne Scheepmaker