Band Bin Laden breekt beurs op

De angst voor terrorisme, en een mogelijke oorlog met Irak houden beleggers in de greep. Op het Damrak stonden alle hoofdfondsen vanmorgen op verlies, waardoor de AEX-index op het niveau van 276 punten noteerde, een daling van meer dan 2,9 procent ten opzichte van het slot van gisteren.

Even leek het er op dat de AEX-index, graadmeter van 24 hoofdfondsen, onder de 275 punten zou duiken, zoals ook afgelopen maandag gebeurde toen de graadmeter eindigde op 274,80 punten. Aanleiding voor de negatieve stemming onder beleggers is een bandopname waarin vermoedelijk Osama bin Laden alle moslims oproept een eventuele aanval op Irak te vergelden.

De grootste daler was Getronics met een koersverlies van 11 cent ofwel 44 procent. Het bedrijf heeft een nieuw bod op de obligaties gedaan. De obligatiehouders krijgen 81,5 procent van de aandelen in handen als zij akkoord gaan met het bod. Bovendien betaalt Getronics hen 75 miljoen euro in contanten. De beleggers zijn echter bang dat hun aandelen flink zullen verwateren.

Een ander fonds dat onderuit ging, was Buhrmann (min 5,2 procent). Deze onderneming komt morgen met de jaarresultaten. DSM, dat vanmorgen voorbeurs met de jaarcijfers kwam, daalde met meer dan 4 procent. Het bedrijf is voorzichtig over 2003. DSM-topman Elverding verwacht geen verbetering van de ongunstige economische omstandigheden voor de tweede helft van dit jaar. Daarom wil hij geen vooruitzicht geven over de winst in 2003. Dat boezemde beleggers weinig vertrouwen in.

In de Midkap-index (min 0,6 procent) kende Vodafone Libertel een forse stijging van meer dan 4 procent. Aandeelhouders mogen hun oordeel vellen over het bod van moederbedrijf Vodafone van 11 euro per aandeel.

Op de andere Europese beurzen was het beeld niet veel beter dan in Amsterdam. De CAC-index in Parijs verloor 2 procent, de DAX-index in Frankfurt 1,8 procent en in Londen hield de FTSE-index het verlies beperkt tot 1,3 procent.

Vooral financiële fondsen en autofabrikanten zagen hun koersen dalen.

In Frankfurt ging de financiële dienstverlener MLP hard onderuit. Het bedrijf leed vorig jaar een miljoenenverlies, waardoor het aandeel bijna 12 procent in waarde daalde.