Asbestclaims Philips

Tegen Philips zijn vorig jaar bijna 500 asbest-claims ingediend. De claims hebben zeer waarschijnlijk betrekking op het Amerikaanse Thompson-Hayward Chemical, dat tot 1981 onderdeel was van het elektronicaconcern. Philips heeft inmiddels schikkingen getroffen en het sluit niet uit dat de schade ,,substantieel'' wordt.

Het bestaan van de asbestclaims blijkt uit het gisteren verschenen jaarverslag. Philips wil niet bevestigen dat het om Thompson-Hayward gaat. Met name in de Verenigde Staten trachten slachtoffers van de kankerverwekkende stof financiële genoegdoening te krijgen.

Philips zet voor de schikkingen 20 miljoen euro opzij. Volgens een woordvoerder zullen nog meer schikkingen volgen. Wat de verantwoordelijkheid van het bedrijf, dat in asbest handelde, precies behelst, is onduidelijk. Thompson-Hayward Chemical, tegenwoordig T.H. Agriculture & Nutrition genaamd, wordt in een recente rechtszaak ook genoemd als producent van Agent Orange, het ontbladeringsgas dat de Amerikanen in de oorlog met Vietnam gebruikten.

Enkele grote bedrijven zijn onlangs het slachtoffer geworden van grote aantallen asbestclaims. Het Zweeds-Zwitserse ABB heeft 2 miljard dollar voor de claims tegen een Amerikaanse dochter uitgetrokken, het Amerikaanse Honeywell gaat uit van bijna 1 miljard claimschade.

Volgens Philips hebben de huidige claims geen ,,materieel effect op de financiële positie en resultaten'' van het concern. Dat kan anders worden wanneer het aantal en de hoogte van de schikkingen oploopt en de verzekeringsuitkeringen tegenvallen. Op dat moment zou ,,de financiële positie en bedrijfsresultaat wezenlijk'' kunnen worden aangetast.