Turkije krijgt 370 Hollandse militairen

In totaal 370 Nederlandse militairen vertrekken met luchtafweer naar Zuidoost-Turkije om de Turkse bevolking te beschermen tegen Iraakse luchtaanvallen. De Groep Geleide Wapens van de Koninklijke Luchtmacht krijgt in Turkije de beschikking over 32 geavanceerde Duitse raketten. In totaal gaan 120 raketten mee.

Generaal-majoor J.H. de Jong, de commandant tactische luchtmacht, heeft dat vanochtend gezegd op een persbijeenkomst op luchtmachtbasis De Peel. Vorige week heeft Duitsland de zogeheten GEM-raketten aan Nederland toegezegd. Het betreft een verbeterde versie van de Patriot-raket, die iets hoger en verder kan gaan.

Voor De Jong speelt het standpunt van de NAVO ten aanzien van acties tegen Irak geen rol. Drie van de negentien leden van de NAVO verzetten zich tegen hulp aan Turkije in dit stadium. ,,Voor mij is alleen van belang wat de Tweede Kamer van de uitzending vindt.'' De Nederlandse eenheid bestaat uit drie Patriot-squadrons, een commando-squadron en een logistiek squadron. Ze zijn ook bewapend met Stingers, luchtdoelraketten die vanaf de schouder kunnen worden afgevuurd.

Demissionair minister De Hoop Scheffer (Buitenlandse Zaken) heeft vanmorgen kritiek van de hand gewezen op het sturen van de luchtafweersystemen naar Turkije. ,,Dat is het ondersteunen van een bondgenoot. Dat mag niet gezien worden als oorlogsvoorbereiding'', aldus De Hoop Scheffer op een persconferentie. ,,Ook als je tegen geweld bent, kun je niet nee zeggen op zo'n verzoek van Turkije.''

Als politiek Den Haag een definitief bevel geeft om te vertrekken, duurt het een kleine drie weken voor de eerste raketten daadwerkelijk in Turkije kunnen worden ingezet, aldus E. Abma, detachementscommandant, die de operatie `Tulip Guardian' in de Turkse steden Diyarbakir en Batman zal leiden.

De luchtmacht verwacht dat bij een eventuele oorlog met Irak het daadwerkelijk zal komen tot beschietingen met raketten met een chemische of biologische lading. Als Irak een Scud-raket afvuurt, duurt het enkele minuten voor die zijn doel in Turkije bereikt. De Nederlandse luchtafweer verdedigt die doelen met een volledig geautomatiseerd systeem, waar vrijwel geen operator aan te pas komt. De Nederlands-Duitse raketten hebben een effectieve dracht van ongeveer 50 kilometer en kunnen negen doelen tegelijk raken.

De Hoop Scheffer: pagina 3