Sikh bekent aanslag Air India

Een Canadese Sikh is gisteren in Vancouver veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens zijn rol in de bomaanslag op een vliegtuig van Air India in 1985, waarbij 329 mensen omkwamen. De man, een van drie verdachten in de zaak, bekende explosieven te hebben geleverd voor de bom die het toestel deed neerstorten in de Atlantische Oceaan.

De veroordeling van Inderjit Singh Reyat wegens doodslag is de eerste in de Air Indiazaak, de ernstigste terroristische aanslag met betrekking op het luchtverkeer vóór 11 september 2001. Twee andere verdachten, beiden Sikhs wonend aan de Canadese westkust, werden in 2000 aangehouden na jarenlang politieonderzoek. Hun proces wegens moord moet in maart beginnen in Vancouver.

Air India vlucht 182 van Montréal naar Delhi stortte op 23 juni 1985 voor de kust van Ierland in zee nadat een bom was ontploft in het bagageruim. Alle inzittenden kwamen om. De aanslag was vermoedelijk een vergeldingsactie voor de bestorming, een jaar eerder, van de Gouden Tempel, het heiligdom van de Sikhs in India, door het Indiase leger.

Hoewel Reyat toegaf de materialen voor de bom te hebben geleverd, heeft justitie in Canada zijn uitleg geaccepteerd dat hij in de veronderstelling was dat deze zouden worden gebruikt voor bomaanslagen in India, niet aan boord van een vliegtuig. Volgens David Gibbons, de advocaat van Reyat, geeft de veroordeling wegens doodslag aan dat er geen bewijs bestaat dat Reyat moord met voorbedachten rade heeft gepleegd.

De onverwachte bekentenis en veroordeling van Reyat, minder dan twee maanden voordat hij terecht zou staan, zijn het resultaat van een overeenkomst met de openbare aanklager in de zaak. Een woordvoerder van de aanklager wilde de details van het vergelijk niet kwijt, omdat openbaarmaking ervan het verdere proces in gevaar zou kunnen brengen. Het is nog niet duidelijk of Reyat nu zal getuigen tegen de twee overgebleven verdachten.

Reyat heeft al een gevangenisstraf van tien jaar uitgezeten in Groot-Brittannië wegens zijn betrokkenheid bij een bomaanslag op de luchthaven Narita in Tokio, een uur vóór de Air Indiaramp. Bij die explosie, bedoeld voor een andere Air Indiavlucht, kwamen twee mensen om. Beide bommen zouden in Vancouver zijn gemaakt en ingecheckt op Canadese vluchten met verbindingen naar vluchten van Air India. De man die de vliegtickets kocht en de bommen incheckte verscheen niet aan boord. Zijn identiteit is onbekend.

Justitie verdedigde gisteren de korte straf voor Reyat met het argument dat deze, opgeteld bij de totale tijd die hij heeft vastgezeten, neerkomt op een celstraf van 25 jaar, inclusief voorwaardelijke vrijlating – de standaardstraf voor moord in Canada. Familieleden van slachtoffers reageerden teleurgesteld. Volgens Stephen Harper, oppositieleider in het Canadese Lagerhuis, is ,,de notie dat deze man ooit vrij komt een gruwel voor de meeste Canadezen.''