Shane Warne door Australië weggestuurd

Het Australische cricketelftal heeft zijn topspeler, bowler Shane Warne, naar huis gestuurd. Eind vorige maand zouden in zijn urine sporen van diuretica, urine afdrijvende middelen, zijn aangetroffen.

De beslissing Warne voorlopig niet te laten spelen werd vanmorgen in Johannesburg genomen, een halfuur voor het begin van de WK-wedstrijd tussen titelverdediger Australië en Pakistan. Warne wordt beschouwd als de beste spinbowler ter wereld. Afgelopen weken werkte hij aan zijn revalidatie, nadat hij op 15 december, tijdens een eendaagse wedstrijd tegen Engeland, bij een poging een lage bal te vangen geblesseerd was geraakt aan zijn schouder. Volgens Warne heeft hij tijdens de herstelperiode ook medicijnen gebruikt. De bowler was al eerder geblesseerd aan de schouder van zijn werparm.

Diuretica worden onder meer gebruikt voor gewichtsvermindering. Ze staan op de lijst van verboden middelen van het Internationaal Olympisch Comité omdat ze ook het gebruik van dope zouden kunnen maskeren. Warne verklaarde vanmorgen geen doping te hebben gebruikt. Wel gaf hij aan op 22 januari, voor het begin van de eerste wedstrijd na zijn blessure en kort voor de dopingtest, `plaspillen' te hebben gebruikt in zijn strijd tegen zijn (over)gewicht.

Controle op het gebruik van verboden middelen is in het cricket niet verplicht. De dopingcontrole bij de Australische ploeg gebeurde op vrijwillige basis. De dopingtest is ook aan het Nederlandse cricketelftal aangeboden, maar de bond besloot daar om financiële redenen geen gebruik van te maken. Een test kost per speler 1.600 dollar. ,,Wij kunnen ons geld beter gebruiken'', aldus voorzitter René van Ierschot van de armlastige nationale bond.

Warne (33) hoort tot de beste vijf cricketers uit de vorige eeuw en is de beste spinbowler (waarbij bij het gooien van de bal niet de snelheid maar het de batsman misleidende effect van de bal het belangrijkste wapen is). Hij nam voor Australië in 107 meerdaagse testwedstrijden (de officiële interlands) 491 wickets en in eendaagse interlands (waarbij een bowler maximaal 10 overs – zestig ballen – mag gooien) 291 wickets. In beide soorten wedstrijden `kostte' een wicket bij hem gemiddeld iets meer dan 25 runs.

Warne was uitblinker in de WK-finale van 1999, toen Australië ten koste van Pakistan de wereldtitel won. De bowler mag in zijn vaderland een contra-expertise laten uitvoeren. Als die negatief uitvalt, zal bij de toernooiorganisatie worden aangedrongen op een terugkeer van Warne, zo liet een woordvoerder van de Australische bond weten.

De kleurrijke Warne kwam al vaker opvallend in het nieuws. Zo werd hem in 2000 het vice-aanvoerderschap ontnomen na een telefonisch seksschandaal. Ook ging hij een fotograaf te lijf die hem met een sigaret in zijn mond had willen filmen. In 1994 werd hij er met enkele ploeggenoten van beschuldigd geld te hebben aangenomen van Indiase bookmakers.