Salaris is taboe voor topvolleyballers

Alle volleybalinternationals wordt gevraagd of zij dit jaar voor het Nederlands team willen spelen als daar `slechts' een onkostenvergoeding tegenover staat. Het budget van de nieuwe organisatie voor de nationale ploegen (1,2 miljoen euro) is te klein om salaris te betalen. Alleen als er binnenkort nog een hoofdsponsor wordt gevonden, kunnen de internationals een hogere vergoeding tegemoet zien. Dit bleek gisteren bij de presentatie van van de nieuwe plannen voor het topvolleybal.

Spelers en speelsters moeten letterlijk een hoge prijs betalen voor het vorige week woensdag uitgesproken faillissement van de stichting Topvolleybal Nederland (TVN), waarin tot voor kort alle topsportactiviteiten van de Nederlandse volleybalbond (NeVoBo) waren ondergebracht. Behalve een forse inkomstenderving kunnen zij fluiten naar hun tegoeden bij TVN. Die bedragen variëren van enkele honderden tot duizenden euro's per persoon.

De hoofdtrainers komen in de nieuwe opzet wel in aanmerking voor een salaris, al zullen ook zij zich met veel minder dan voorheen tevreden moeten stellen. De coaches behoren eveneens tot de schuldeisers van TVN, met vrouwentrainer Angelo Frigoni als beklagenswaardige `koploper'. De Italiaan heeft nog recht op een jaar salaris en premies: een bedrag van om en nabij 100.000 euro.

Verder bezwoeren de beleidsmakers op het bondsbureau in Woerden dat de nationale teams dit jaar hun programma's kunnen afwerken. De toekomstige rechtspersoon waaronder de ploegen zullen vallen, wordt vermoedelijk een stichting met daarboven een driehoofdige raad van toezicht. In die raad neemt NeVoBo-voorzitter Herman van Zwieten zitting naast nog nader aan te wijzen vertegenwoordigers van de sportkoepel NOC*NSF en de internationals.

Bas Vos (63), voormalig interim-directeur van NOC*NSF en tegenwoordig voorzitter van de Landelijke Huisartsenvereniging (LHV), is gevraagd als interim-manager te fungeren. Hij krijgt tot taak binnen drie maanden een nieuwe werkorganisatie op te zetten, waarbij hij voor de technische zaken wordt bijgestaan door Toon van der Burgt, oud-topsportcoördinator van TVN. Vos' salaris komt voor rekening van NOC*NSF, dat op de achtergrond nauw betrokken is bij de herstructurering van het topvolleybal.

Het startkapitaal van 1,2 miljoen euro bestaat uit bijdragen van de NeVoBo, NOC*NSF, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Stichting Nationale Sporttotalisator. Een tegenvaller is de ongedekte vergoeding van 150.000 dollar, die jaarlijks voor uitzendrechten van de World League aan de internationale volleybalfederatie FIVB afgedragen moet worden. Dat is een erfenis van TVN, dat begin 2000 de NOS tot een vooruitbetaling voor vier jaar verzocht om uit de liquiditeitsproblemen te komen. Ter compensatie voor een uitkering ineens werd de omroeporganisatie een reductie van 200.000 dollar geboden. Die ging daar op in, zodat TVN voor de periode tot en met 2004 geen 600.000 gulden maar 400.000 dollar aan uitzendrechten ontving.

De internationals reageren terughoudend op de nieuwe plannen. Reinder Nummerdor, aanvoerder van het mannenteam, laat weten dat hij in principe bereid is voor een redelijke onkostenvergoeding in actie te komen, maar dat hij weigert gratis te spelen. ,,Ik wil eerst horen over welke bedragen het gaat. Ik ben wel prof en er zijn grenzen. En anders moet er over aanpassing van mijn beschikbaarheid worden gesproken.''

Nummerdor voelt er veel voor vrijgesteld te worden voor een deel van het World League-programma. ,,Mijn grondhouding is positief, maar niet ten koste van elke prijs.''

    • Henk Stouwdam