Rothschilds troon

Familiebedrijven trekken zich tijdens een economische inzinking altijd samen, maar Rothschild gaat nog een stap verder. Sir Evelyn de Rothschild, de 72-jarige bestuursvoorzitter en meerderheidsaandeelhouder van de Zwitserse houdstermaatschappij van de bank, overweegt klaarblijkelijk zijn belang te verkopen – een stap die zou kunnen leiden tot de harmonisatie van de geheimzinnige eigendomsstructuur van het uitgebreide rijk.

Het is een onvermijdelijk onderdeel van de manier waarop Sir Evelyn zijn opvolging wil regelen. Zolang er een intelligente Rothschild rondliep, zag Sir Evelyn geen aanleiding de zeggenschap over de 204 jaar oude onderneming over te dragen aan een buitenstaander. Zijn Franse neef baron David de Rothschild is een zeer gerespecteerd opvolger, die met zijn zestig jaar nog jong genoeg is ook. Maar zelfs baron David kan onmogelijk het volledige gezag uitoefenen als Sir Evelyn op de achtergrond de financiële touwtjes in handen blijft houden.

Eén mogelijkheid is dat baron David het leeuwendeel van Sir Evelyns belang zelf overneemt. Of hij zich dat op eigen kracht kan veroorloven is een ander verhaal, dus is het geen wonder dat andere familieleden klaar staan om hem te hulp te schieten. Daarnaast bestaat de mogelijkheid de bank om te vormen tot een partnerschap die wordt gecontroleerd door de werknemers, zoals dat het geval is bij Rothschilds onafhankelijke concurrent Lazard. Maar er kunnen nog wel een paar generaties voorbijgaan voordat zoiets op de agenda komt.

Wat er ook beslist wordt, een herstructurering zal altijd enige ontwrichting met zich mee brengen. In dat opzicht is de timing nogal ongelukkig.

Onafhankelijke zakenbanken profiteren op dit moment juist van de onrust op de markt en nemen klanten over van grote concurrenten die de verdenking van belangenconflicten op zich hebben geladen. Het is de reputatie van sommige zakenbanken ten goede gekomen dat ze tijdens de beurshausse weinig te zoeken hadden op de kapitaalmarkten.

Sommige ontwikkelingen waar de onafhankelijke banken nu hun voordeel mee doen lijken structureel van aard, zoals het grote belang dat wordt gehecht aan onbevooroordeelde adviezen. Maar andere ontwikkelingen, zoals de toename van herstructurerings- en faillissementbegeleidingsopdrachten, zullen weer verdwijnen zodra de conjunctuur aantrekt. Er valt geld te verdienen, met name in de Verenigde Staten, waar Rothschild niet goed is vertegenwoordigd.

Lazard, dat zijn reorganisatie net achter de rug heeft, wil zich naar verluidt op de kapitaalmarkt begeven. Het is te begrijpen als Rothschild zich voorlopig iets minder radicaal opstelt.

Onder redactie van Hugo Dixon.

Voor meer commentaar: zie www.breakingviews.com.

Vertaling Menno Grootveld.