Rietveld heft drie kleine afdelingen op

De Gerrit Rietveld Academie wil zijn afdelingen Glas, Keramiek en Textiel opheffen wegens inkrimping van het budget met acht à tien procent. Dat heeft het College van Bestuur gisteren bekendgemaakt.

Volgens het College kan de Rietveld ,,slechts door verregaande herstructurering zijn zelfstandig bestaan voortzetten''. Drie maanden geleden bleek uit analyses van de HBO-Raad dat de Rietveld Academie de komende drie jaar acht tot tien procent van zijn budget moet inleveren. Uit interne gesprekken die het College vervolgens met docenten en studenten voerde, ontstond het huidige reorganisatieplan.

Tijmen van Grootheest, directeur van de Rietveld Academie: ,,Met die kleine opleidingen is het altijd kantje-boord geweest: veel spullen en veel docenten voor weinig leerlingen.'' Van de in totaal 620 studenten telt de afdeling Keramiek er momenteel `tien tot vijftien', Textiel heeft er tien en Glas heeft er acht, waarvan er twee dit jaar afstuderen.

Juist bij deze laatste, allerkleinste afdeling wordt hevig geprotesteerd tegen de plannen. Voormalig hoofd Richard Meitner stuurde een brandbrief naar tientallen internationaal vermaarde musea en heeft inmiddels sympathiebetuigingen ontvangen van onder meer het Britse Victoria and Albert Museum, het Louvre in Parijs en de International Council of Museums in de Verenigde Staten. Coördinator van de glasafdeling Elizabeth Swinburne: ,,Met de brievenactie hopen we onze directie duidelijk te maken dat de glasafdeling een klein pareltje is met een uitstekende internationale reputatie. Het gros van onze afgestudeerden vindt een goede baan op het eigen vakgebied, als ontwerper of als hoofd van een glasafdeling bij een museum of kunstopleiding. Dat is in onze branche uniek.''

Swinburne, die voor de Rietveld twee jaar geleden haar baan als hoofd van de glasafdeling van het Londense Royal College of Art opzegde, heeft inmiddels te horen gekregen dat haar contract per 1 juni van dit jaar niet zal worden verlengd. ,,Ik was aangesteld voor eén dag in de week, om mijn baantje gaat het niet'', zegt ze. ,,Maar ironisch is het wel: ik verliet Londen om deel uit te mogen maken van deze top-opleiding, en nu wordt hij opgeheven.'' Naast Swinburne werken bij de afdeling Glas nog een docent en een technisch assistent. Omdat zij beiden in vaste dienst zijn, zullen voor hen andere werkzaamheden binnen de Rietveld worden gezocht.

Van Grootheest erkent het hoge niveau van de glasafdeling, maar zegt dat het budget simpelweg niet toereikend is om haar in stand te houden. ,,We hebben nu voor acht studenten maar één oven. Eigenlijk is dat al te weinig.''

Vanmiddag overlegt het College met alle vijftien afdelingscoördinatoren van de Rietveld, maar dat, aldus Van Grootheest, ,,wordt géén inspraakronde. De besluiten liggen vast. Het enige dat hier verandering in kan brengen, is een andere manier van financieren. Een top-opleiding verdient een top-budget. Ik wacht deze week nog af, daarna ga ik bellen met het ministerie. Als u mij de culturele vraag voorlegt: heeft Nederland een goede glasopleiding nodig, dan zeg ik volmondig ja.''